ZETApress

hírportál

Új vállalati kutatóközpontok és kísérleti innovációs központok

Az elmúlt hónapban megszületett döntések eredményeként a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) hét pályázatán 47 pályázó összesen hárommilliárd 440 millió forinttámogatást nyert el. A gazdasági szektor szerepvállalása kimagaslóan magas volt a pályázatokon, a támogatások 76,2 százalékát vállalkozások, további 23,2 százalékát költségvetési kutatóhelyek, míg 0,6 százalékát non-profit kutatóhelyek kapják.

A Vállalati Regionális Kutatóközpontok létrehozása című pályázat révén két nemzetközi nagyvállalat és egy hazai középvállalat erősíti meg magyarországi jelenlétét új kutatóközpontok létrehozásával az egyetemi tudásközpontok környezetében. Az egymilliárd-kétszázmillió forint keretösszegű pályázat célja vállalati regionális kutatóközpontok létrehozása volt, alkalmazásorientált, koncentrált vállalati kutatás-fejlesztési projektek támogatásával, új vállalati kutatók alkalmazásával, a regionális egyetemi tudásközpontok környezetében, az iparilag kevésbé fejlett Észak-Magyarország, Észak-Alföld és Dél-Alföld területén.

Az óriási vállalati K+F forrást megmozgató pályázaton a ZF Hungária Ipari és Kereskedelmi Kft. Miskolci Egyetem tudásközpontjához kapcsolódó, egymilliárd 570 millió forint összértékű projektje 550 millió 120 ezer forinttámogatást, a Robert Bosch Power Tool Elektromos Szerszámgyártó Kft. Miskolci Egyetem tudásközpontjához kapcsolódó, 950 millió forint összértékű projektje 350 millió forinttámogatást, a TERMOSYSTEM Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft. Debreceni Egyetem tudásközpontjához kapcsolódó, 950 millió forint összértékű projektje 299 millió 880 ezer forinttámogatást nyert el.

Az Innovációs menedzsmentet fejlesztő és technológia transzfert elősegítő pályázat révén két országos méretű, üzleti alapon működő, kísérleti innovációs menedzsment központ kezdheti meg működését a közeljövőben az innovatív ötletek sikeres magyarországi megvalósításának elősegítése érdekében. A 850 millió forint keretösszegű pályázat célja a kutató-fejlesztő intézményeket és az eredményeket felhasználó vállalatokat összekapcsoló intézményi, hálózati struktúrák -technológia transzferközpontok, üzleti inkubáció- szolgáltatásainak fejlesztése, piaci szemléletük megerősítése.

A kétkomponensű pályázat első komponense olyan kísérleti innovációs menedzsment központok kialakítását szorgalmazta, amelyek pilot működésük alatt létrejövő eredményekből, tapasztalatokból kialakítják az innovációs menedzsment hazai környezethez illeszkedő legjobb gyakorlatát. A 2-ik komponens a közfinanszírozású kutatóhelyek technológia transzfer tevékenységének fejlesztését támogatja.

A pályázaton nyolc pályázat nyert támogatást összesen 850 millió forintértékben. Az első komponens keretében, kísérleti innovációs menedzsment központok kialakítására, a ValDeal Innovációs Zrt. egymilliárd 380 ezer forint összértékű projektje 550 millió forinttámogatást, a Corvin Innovációs Központ Kft. 795 millió-négyszázezer forint összértékű projektje 250 millió forinttámogatást nyert el. Az NKTH, küldetésének megfelelően, a pályázatok kiírásával, és a pályázatok nemzetközi kritériumoknak megfelelő elbírálásával, elsősorban a magyar vállalkozások innovációs tevékenységét ösztönzi, de ezen kívül hidat is épít a kutatás és az ipari hasznosítás hazánkban ma még az optimálisnál mélyebb szakadéka fölött.

Szóljon hozzá!