ZETApress

hírportál

Álommunka fogyatékosoknak

Neked munka, nekem álomFogyatékossággal élők próbálhatják ki álommunkájukat a Salva Vita Alapítvány Neked munka, nekem álom! című programsorozatában mától több napon át az egész országban – tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón a Dürer Házban.

Vég Katalin, az alapítvány ügyvezető igazgatója elmondta: az Írországból indult programot 2015-ben még csak Budapesten, tavaly már több vidéki városban is megtartották, idén pedig a főváros mellett 19 vidéki helyszínen, 226 résztvevővel rendezik meg az EMMI, az NGM, a kormányhivatalok, valamint a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. támogatásával.

Czibere Károly, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára kiemelte, a társadalmi befogadás egyik legfontosabb eszköze a munkaerő-piaci esély megadása, hogy a megváltozott munkaképességű emberek megmutathassák, ők is képesek értékteremtő munkára.

Simon Attila István, az NGM munkaerő-piacért felelős helyettes államtitkára kiemelte, a magyar nemzetgazdaságnak szüksége van a megváltozott munkaképességűek munkájára, értékteremtésére, kutatások szerint ugyanis ha egy fogyatékossággal élő a képességeinek megfelelő munkakörben dolgozhat, akkor pontosan annyi értéket termelhet, mint egy egészséges ember. Felhívta a figyelmet arra, hogy van még hova fejlődni, hiszen tavaly 73 ezer ember foglalkoztatása helyett inkább a rehabilitációs hozzájárulást fizették be a cégek.

A sajtótájékoztató végén élőben kapcsoltak vidéki helyszíneket. Székesfehérvárról Spányi Antal megyés püspök jelentkezett be, ugyanis a Fejér Megyei Karitász is bekapcsolódott a programba. A püspök úgy fogalmazott, hogy az emberek nem egyformák képességeikben, megjelenésükben, de az emberi méltóság mindenkit megillet, minden embert egyformán kell tisztelni!

Szóljon hozzá!