ZETApress

hírportál

Józsefvárosi adományok

Adományboltot nyitott délután a CEDEK, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség szeretetszolgálata, a józsefvárosi Baross utca 61. számú épületben. A VIII. kerületi Baross utcai boltban többek között tiszta ruhák, evőeszközök és gyermekjátékok is megtalálhatóak ? jelképes összegekért.

A kezdeményezés újdonsága, hogy a szolgáltatás igénybe-vevői maguk is adományozóvá válnak: a rászorulók 250 forintért vásárolhatják meg a mások által felajánlott ruhákat, könyveket, játékokat ? ezzel a jelképes összeggel a szeretetszolgálat munkáját támogatják. Az átadón Soltész Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija és dr. Sára Botond Attila, VIII. kerületi alpolgármester is részt vett.

A megnyitó rendezvényen megjelenő egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár köszöntő beszédében a kezdeményezés újdonságát hangsúlyozta. Soltész Miklós bátor lépésnek nevezte az adománybolt létrehozását, hiszen, mint mondta, korábban még nem fordult elő, hogy egy helyen történjen az adományozás és az adakozás. A bolt ezzel kapcsolatot teremt az adakozók és a rászorulók között ? emelte ki.

Az EMIH vezető rabbija a közösségépítés fontosságáról beszélt. Köves Slomó elmondta, hogy az EMIH a karitatív munkában összekapcsolja a segítségnyújtást a közösségépítéssel. Az adományboltban közösséggé válhatnak azok, akik idehozzák feleslegessé vált tárgyaikat és azok, akik hazaviszik és tovább használják azokat ? fogalmazott.

A kezdeményezés hátterét megvilágítva Köves Slomó szólt arról is, hogy a zsidóság a róla kialakult kép szerint befelé forduló, zárt közösség, ezért az utóbbi időszakban különösen fontosnak tartják, hogy nyissanak a társadalom szélesebb rétegei felé. Ennek kapcsán felidézte, hogy a CEDEK rendszeresen oszt meleg ételt, küld adományokat Észak-Magyarországra és Kárpátaljára, gyermekotthonokat támogat és ösztöndíjprogrammal segíti hátrányos helyzetű gyerekek továbbtanulását. Az egyre aktívabb karitatív-szociális tevékenység indokolta, hogy az EMIH külön szervezetet hozzon létre ezekre a feladatokra, ráadásul már második éve az EMIH számára felajánlott SZJA egyházi 1%-ok is a szeretetszolgálathoz kerülnek.

Sára Botond Attila, a VIII. kerület alpolgármestere arról beszélt, hogy az önkormányzat és a mellettük lévő épületbe költöző szeretetszolgálat egymás munkáját segítik, ugyanakkor kiemelte, hogy a kerület is számos hasonló, karitatív kezdeményezést indított már útjára. ? Józsefváros nehéz sorsú kerület, ezért a szeretetszolgálat jó helyre költözött ? fogalmazott.

Szilágyi Nóra, a CEDEK EMIH Izraelita Szeretetszolgálat vezetője felidézte, hogy a szervezetük pont azzal a céllal jött létre, hogy nemre, korra és vallásra való tekintet nélkül segítsen. ? A tavalyi évben indított kampányunk során a hazánkban élő több mint húszezer állami gondozásban élő gyermekeknek segítünk. Négy gyermekotthont támogatunk rendszeresen az országban Szekszárdon, Hajdúnánáson, Békéscsabán és Budapesten ? emlékeztetett. Szilágyi Nóra az adománybolt létrehozását újabb mérföldkőnek nevezte. ? Sok budapesti család, rászoruló életét is segíteni akartuk azzal, hogy ebben a boltban, ahol most állunk személyesen választhatják ki azt, amire igazán szükségük van: legyen az egy kabát, egy könyv vagy akár egy gyermekjáték ? mondta a CEDEK vezetője, majd megköszönte azok segítségét, akik a felajánlásaikkal lehetővé tették az adománybolt megnyitását.

Szóljon hozzá!