ZETApress

hírportál

Telitányér akció

GYEA - Telitányér akcióA Gyermekétkeztetési Alapítvány (GYEA) akciót hirdet olyan szegény sorsú gyermekek megsegítésére, akiknek a vakáció nélkülözést jelent – tudtuk meg délelőtt a Vörösmarty utcai Sajtóház I. emeleti Táncsics-termében.

Támogatóink 500 forintért szimbolikus telitányért vehetnek, amelynek árából egy-egy halmozottan hátrányos településen élő gyermek egészséges ennivalóhoz juthat. Az adományozók sorsoláson vesznek részt: a győztesek az ország legjobb éttermeiben nyerhetnek kétszemélyes, teli-tányér vacsorát. Erről beszélt az alapítvány sajtótájékoztatóján Kromek Henriett az Alapítvány elnöke. Elmondta, hogy az akció támogatói között van például a Costes, az ország legelső Michelin csillagos étterme is és beszámolt a szervezet más idei programjairól is. Ilyen a Szegények Patikája, a Város Hőse és az idén újrainduló Jótevő Hét program is.

Gyerekek tízezrei számára a nyári szünet még kevesebb ennivalót és szórakozást jelent, mint amihez a tanítás idején hozzájutnak, ellátásuk valójában megoldatlan és ez nem elfogadható egyetlen tisztességes ember számára sem! – mondta el többek között Herczog Mária szociológus, az alapítvány tanácsadója. Tóbiás Richárd a Magyar Látszerész Szövetség elnöke, az alapítvány Ingyen-szemüveg programjának szponzora arról beszélt, hogy Magyarországon jelenleg az óvatos becslések szerint is 150-200 ezer gyermek van, akik nem jutnak hozzá olyan szemüveghez, amit viselniük kellene. Nem látja őket szakember, de szüleiknek pénzük sem lenne a látásjavító eszközre.

Horgas Péter, a Nemzeti Minimum-program kezdeményezője és vezetője bejelentette: a program ősszel folytatódik, most a vizuális művészetek segítségével, a Kossuth térre tervezett látványos kiállítással. A Nemzeti Minimum és a Gyermekétkeztetési Alapítvány Mikulásra nagy koncertet szervez a rászoruló gyermekeknek és azoknak, akik segíteni szeretnének nekik. A sajtótájékoztató végén Kromek Henriett arra kérte a nyilvánosságot, hogy aki tud, 1%-os felajánlással segítsen az alapítványnak, hogy az segíthessen a gyerekeknek. A GYEA adószáma: 18049842-2-43

A Magyar Tudományos Akadémia Gyerekesély Programjának közleményeiből tudjuk, hogy az országban 430 ezer rászoruló gyerek van. Ők azok, akik Gyermekvédelmi Kedvezményben részesülnek, minthogy családjukban egy főre kevesebb jövedelem jut havi 37 ezer-ötven forintnál. Közülük az állam szerint 208 ezer szorul rá ingyenes nyári étkeztetésre. Ők a hátrányos helyzetűek, akiknek az alacsony családi jövedelem mellett lakáskörülményeik, szüleik alacsony iskolai végzettsége, munkanélkülisége miatt is nehezebb a sorsuk. Ezeknek a családoknak azonban kérelmezniük kell a támogatást, amit sokan szégyellnek, vagy nem is tudnak. A szegényebb önkormányzatok gyakran nem is tájékoztatják őket, mert számukra ez plusz munka és költség. Az államtól ugyanis csak az étkeztetés kötelezettségét kapják meg: a szükséges fedezetnek csak egy részét fizetik ki nekik. így – mint ez parlamenti interpellációk során kiderült – a korábbi iskolaszünetek idején általában mintegy százezer gyereknek jutott szünidei étkezés – mondta el Barát József programvezető.

Szóljon hozzá!