ZETApress

hírportál

3. nap a kulturált közlekedésért

Közlekedési Kultúra NapjaA Nemzeti Fejlesztési Minisztérium délelőtt tartotta a Közlekedési Kultúra Napja országos esemény nyitórendezvényét a ferencvárosi MŰPA I. emeleti Üvegtermében. Május 11-e a Közlekedési Kultúra Napja. Országszerte várják az érdeklődőket a kulturált közlekedést népszerűsítő programok.

? Biztonságosabbá teszi a közlekedést, ha résztvevői figyelmesebben, kulturáltabban viselkednek egymással ? mondta Mosóczi László a Közlekedési Kultúra Napja nyitó sajtótájékoztatóján. Egy friss közvélemény-kutatás adatai szerint a megkérdezettek mintegy négyötöde nemcsak a fenti állítással ért egyet, hanem hasznosnak tartja azt a kezdeményezést is, hogy minden évben egy napon kiemelten foglalkozzunk a közlekedési kultúrával Magyarországon. A harmadik éve megrendezett eseményen a fejlesztési tárca, társszervezetei és szakmai partnerei állnak ki a magyar közlekedéskultúra fejlesztése mellett. A május 11-ére meghirdetett Közlekedési Kultúra Napja küldetése a biztonság- és környezettudatos közlekedési magatartásformák széles körű elterjesztése, a toleráns, partnerségen alapuló, egymásra és önmagára odafigyelő közlekedési kultúra sokszínűségének bemutatása, színvonalának emelése. 2017-ben több mint 40 szervezet hívja fel a figyelmet programjaival a közlekedési kultúra fontosságára az ország minden részében.

A Művészetek Palotájában megrendezett nyitó sajtótájékoztatón a közlekedésért felelős helyettes államtitkár mellett beszédet mondott Ledia Lazeri, az ENSZ Egészségügyi Világszervezet (WHO) Magyarországi Iroda vezetője és Tóth János, a Közlekedéstudományi Egyesület (KTE) főtitkára. Mosóczi László elmondta: a KTE megbízásából nemrégiben elkészült kutatás szerint a magyarok alapvetően elégedettnek érzik magukat a közlekedés során. A válaszok alapján 71 százalékuk nagyon elégedett vagy elégedett, az elégedetlenek aránya mindössze 3 százalék. A viszonylag kedvező általános hangulat megőrzéséért a közlekedők tehetnek a legtöbbet: fokozott odafigyeléssel és kevesebb indulattal válhat kulturáltabbá és biztonságosabbá a közlekedés a hazai utakon.

Az eseményen a helyettes államtitkár és Kassai Ferenc, a Budapest és Pest Megyei Mérnöki Kamara elnöke átadta az Önkormányzatok a települések közlekedésbiztonságának növeléséért minisztériumi pályázat díjait. A díjazottak jogszabályban előírt kötelező feladataik ellátásán túlmenően is tesznek azért, hogy útjaikon kevesebb közlekedési baleset történjen, lakóik kevesebb balesetet okozzanak, szenvedjenek el. Idén Békéscsaba, Budakeszi, Budapest XVI. és XXII. kerülete, Deszk, Gödöllő, Ipolytölgyes, Jászberény, Kartal, Kékcse, Kunsziget, Leányfalu, Makó, Szarvas és Szekszárd települések érdemelték ki az elismeréseket. A Közlekedési Kultúra Napjáról és a programsorozat részleteiről honlapjukon tájékozódhatunk.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete közgyűlése 2010-ben több mint 90 ország ? köztük Magyarország ? kiemelt támogatásával fogadta el az első világméretű közlekedésbiztonsági programot (Cselekvések Évtizede a Közlekedésbiztonságért 2011-2020). A program 2011. május 11-én vette kezdetét a közlekedésbiztonsági kockázatok tudatosítása, a cselekvésre ösztönzés és az együttműködés fontosságának hangsúlyozása jegyében. Május 11-e 2015 óta a Közlekedési Kultúra Napja Magyarországon.

Vasárnaptól újra megáll az M2-es metró a Kossuth téren!

BKK logoMájus 14-én vasárnaptól újra minden állomáson, így a Kossuth Lajos téren is megáll az M2-es metró, mert véget értek a metróállomás forgalmának korlátozásával járó munkálatok. Ugyanettől a naptól megszűnik az M2A állomáspótló busz, továbbá a D2-es jelzésű átkelőhajó sem közlekedik tovább. A Kossuth Lajos téren véget értek a metróállomás forgalmának korlátozásával járó bontási munkák. Az M2A jelzésű állomáspótló busz ezzel a nappal megszűnik. A metrópótlás ideje alatt a BKK vízi útvonalon is alternatívát nyújtott: D2-es jelzésű átkelőhajó a Batthyány tér és a Kossuth Lajos tér között vitte az utasokat. A metrópótlás szükségességének megszűnésével az átkelőhajó-járat sem közlekedik tovább. A Batthyány tér és a Kossuth Lajos tér között a D11-es és D12-es hajójárattal a továbbiakban is át lehet kelni a Dunán ? tudatta a BKK Kommunikáció.

Szóljon hozzá!