ZETApress

hírportál

Tiltakozik az Amnesty International

Az Amnesty International aktivistái a guantánamói fogolytábor bezárását követelték az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége előtt ma délelőtt, néhány héttel a börtön fennállásának 5-ik évfordulója előtt. A tiltakozók egy hatalmas ketrecbe zárva narancssárga rabruhában, fejükön csuklyával adtak nyomatékot követelésüknek. Az akció apropójául az szolgált, hogy az USA a napokban újabb börtönt épített a guantánamói fogolytáborban, ahol tovább folytatódnak a kínzások és az emberi jogok sárba tiprása, adta hírül az Amnesty International.

Az első 42 rabot már átszállították a 37 millió dollárért megépített, 178 cellából álló új börtönbe, miközben jogvédők, az ENSZ szakértői és több kormányfő is a tábor bezárását szorgalmazza. Guantánamóban jelenleg is 430 embert tartanak fogva vádemelés és bírósági eljárás nélkül, embertelen körülmények között, kényszervallatásoknak kitéve. Az elmúlt öt évben 45 országból összesen 775 rab fordult meg a guantánamói fogolytáborban.

A genfi egyezmény 3. cikkelye tiltja a kínzást, kegyetlen, az emberi méltóságot sértő, megalázó és embertelen bánásmódot, és korrekt igazságszolgáltatási eljárást követel valamennyi embernek. Ezzel szemben Guantánamóban semmibe veszik az olyan emberi jogokat, mint a jogorvoslathoz való jog, az ártatlanság vélelme, független és pártatlan bírósági eljárás ésszerű határidőn belül, szabad ügyvédválasztás, a kényszervallatás során szerzett bizonyítékok felhasználásának tilalma, bizonyítékok bemutatása saját védelmükben, fejeződik be az Amnesty International sajtóközleménye.

Ízelítő az USA által alkalmazott kényszervallatás eszköztárából:

Hidegkamra, állva tartás napokon át a padlóhoz bilincselve, locsolás jéghideg vízzel, alvásmegvonás, levetkőztetés, stressz-helyzetek, stressz-fokozás kutyával, fulladás-közeli állapot előidézése, naphosszat földre bilincselve sötétben, nagy hangerejű zene mellett, kényszerű borotválás, szexuális megalázás női börtönőrök előtt, vallási kegytárgyak elkobzása, ingerszegény környezetben tartás, szélsőséges hőmérsékletek.

Szóljon hozzá!