ZETApress

hírportál

Radnóti-díjak a Radnótiban

Kertész Zsuzsa a RaM-banA Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) 17. alkalommal adta át délután a Kárpát utcai Radnóti Miklós Művelődési Központban, a nemzetközi antirasszista napon a Radnóti Miklós Antirasszista-díjakat.

Kertész Zsuzsa műsor-vezetésével Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke adta át a tucatnyinál is több díjat. Közreműködtek a korábbi Radnóti-díjasok, többek között Arató András, Halász Judit, Hegedüs D. Géza, Németh Péter, Sas József, Szunyogh Szabolcs, Zsolnai Júlia. Fellépett a Sabbathsong Klezmer Band.

Radnóti-díjat kaptak közös díjként az állami kitüntetéseket tavaly visszaadók, továbbá Beer Miklós váci püspök, Csillag Ádám dokumentumfilm-rendező, Daróczi Ágnes kulturális menedzser, Fullajtár Andrea színművész, Görgey Gábor író, Gurmai Zita (MSZP), az Európai Szocialista Párt Nőtagozatának elnöke, Keleti Éva fotóművész, Komoróczy Géza történész, író, Nagyváradi Szűcs Mihály, a MEASZ alelnöke, a Raoul Wallenberg Egyesület, a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön dolgozói közösen a Sátoraljaújhelyi Szent István Római Katolikus Egyházközséggel, Sebes György, a Népszava újságírója, Pavol Seckár, a Szlovák Antifasiszta Harcosok Szövetsége elnöke, Szonderik Gyula, a MEASZ XIX. kerületi szervezetének elnöke, Trom András újságíró, a MÚOSZ alelnöke és Vince Mátyás újságíró, az MTI korábbi elnöke.

Az ENSZ 1966-ban jelölte ki március 21-ét a faji megkülönböztetés elleni küzdelem nemzetközi napjaként, annak emlékére, hogy 1960-ban a dél-afrikai rendőrség Sharpeville-ben ezen a napon tüzet nyitott és megölt 69 embert az apartheid rezsim elleni békés tüntetésen. További információk idekattintva olvashatók.

Szóljon hozzá!