ZETApress

hírportál

Idegenvezetők Budapesten

Az Idegenvezetők Világnapjával indul holnap a budapesti turisztikai szezon. Február 23-26-a között közel száz izgalmas városnéző program várja az érdeklődőket. A programok többségében ingyenesek, de előzetes regisztrációhoz kötöttek! További információkat idekattintva olvashatunk.

Minden évben február utolsó vasárnapján ünnepeljük az Idegenvezetők Világnapját, amely alkalmával idén is számtalan izgalmas budapesti program várja az érdeklődőket. Holnaptól vasárnapig többségében ingyenes, buszon, hajón, villamoson szervezett városnézésen, tematikus sétákon, koncerteken és múzeumlátogatásokon mutatják be az érdeklődőknek az idegenvezetők a főváros nevezetességeit vagy éppen a komoly történelmi múlttal rendelkező sétáló- és bevásárló utcákban rejlő kincseket.

E hét végén az Idegenvezetők Világnapjával nyitják meg a budapesti turisztikai szezont a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és a budapesti idegenvezetők. A rendezvény társszervezői a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK), a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) és a Bevásárló- és Tematikus Utcák Menedzsmentje (BUM). A többnapos rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet az idegenvezetők szakmai felkészültségére, értékteremtő munkájára és a tavalyi év kiemelkedő turisztikai sikereire. A szakképzett munkaerő és a színvonalas programok segítenek abban, hogy fővárosunk továbbra is igen vonzó turisztikai célpont, amelyet a KSH adatai is igazolnak: 2016. január-december között a fővárosi turistaforgalom ugyanis dinamikus növekedést mutatott, és év végére több mint kilencmillió vendégéjszakát regisztráltak Budapesten.

2015-ről 2016-ra 7,3 százalékkal, négymillió-nyolcvanezer 804-re nőtt a vendégek száma, a vendégéjszakák száma pedig 6,4 százalékkal kilencmillió 329 ezer 357-re emelkedett. A Budapestre látogatók 85 százaléka külföldről jön, elsősorban Ausztriából, az Egyesült Királyságból, Franciaországból, Hollandiából, Olaszországból, Spanyolországból, de egyre több az ázsiai látogató is. 2016-ban több mint három és félmillióan érkeztek Budapestre más országokból, amellyel nyolcmilliónál is több vendégéjszakát generáltak. Különösen kiemelt időszaknak számított a december: ekkor érdeklődött a legtöbb külföldi Budapest iránt, de a magyarok is szívesen keresték fel az adventi vásárokat, bevásárló és sétáló utcákat, az ott működő vállalkozásokat, üzleteket, valamint a kulturális programokat.

Az Idegenvezetők Világnapja rendezvény szervezői az idei programokkal tovább kívánják erősíteni Budapest meghatározó turisztikai szerepét. Február 23-26-a között ezért az idegenvezetők jóvoltából közel száz, többségében ingyenes program ? köztük tematikus séták, múzeumi tárlatvezetések, koncertek, buszos, hajós, villamosos városnézések ?, áll az érdeklők rendelkezésére, hogy még jobban megismerkedhessenek Budapest nevezetességeivel és történelmi emlékeivel. Bemutatkoznak többek között a Kiscelli Múzeum, az Országgyűlési Könyvtár, az Operaház, a Liszt Ferenc Zeneakadémia, a Földalatti Vasúti Múzeum, a Váci utca, az Andrássy úti villanegyed, a Gellérthegy és a Ráday utcai kortárs galériái is, a kalandvágyóbbak pedig részt vehetnek a Mátyás-templom toronytúráján. A rendezvény központi helyszínén, a Bálna Budapest Kereskedelmi és Kulturális Központban pedig február 26-án turisztikai és kulturális szolgáltatók mutatkoznak be.

Szóljon hozzá!