ZETApress

hírportál

Turisztikai évértékelő

Princzinger PéterSosem látott eredmények, merész tervek a hazai turizmusban 2016 rekorderedményei minden eddiginél innovatívabb megoldásokra sarkallják a Magyar Turisztikai Ügynökséget ? tudtuk meg délelőtt a Hercegprímás utcai Hotel Aria Tetőteraszán. A január 15-ei évértékelésük idekattintva olvasható.

Rekordévet zárt 2016-ban a magyar turizmus: a szálláshelyek bevételnövekedése felülmúlta még a vendégéjszakák számának növekedését is. Az előzetes várakozásoknak megfelelően az ágazat európai összehasonlításban is kiválóan teljesített. Dr. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a KSH szálláshelyekre vonatkozó legfrissebb adatai mellett néhány tervezett fejlesztésről is beszámolt sajtótájékoztatóján, melyen dr. Princzinger Péter általános vezérigazgató-helyettes is részt vett.

Nem okozott meglepetést a pénteken megjelent, egész évre vonatkozó KSH gyorsjelentése a kereskedelmi szálláshelyekről, hiszen már a novemberi mutatók szerint megdőlt a tavalyi vendégéjszaka rekord. A magyarországi kereskedelmi szálláshelyek 2016-ban 7,0%-kal több, összesen 27,7 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 6,9%-os növekedéssel közel 13,9 millió vendégéjszakát, míg a belföldi vendégek 7,1%-os bővüléssel több mint 13,8 millió vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. Még ennél is nagyobb ütemben bővültek a bevételek. A turisztikai bevételek javát kitevő szállásdíjak (238 milliárd forint) 11,1%-kal, a kereskedelmi szállások összes bevétele (402,4 milliárd forint) pedig 9,1%-kai múlták felül az egy évvel ezelőtti számokat.

A Turisztikai Világszervezet (United Nations World Tourism Organization – UNWTO) szintén a napokban publikálta előzetes adatait a tavalyi évről. Ezek szerint 2016-ban is folytatódott a külföldi turisták számának növekedése, amely ? a 2015-ös értéket 46 millióval meghaladva ? elérte az 1235 milliót. Ez azt jelenti, hogy 2016-ban ? az előzetes adatok szerint ? a nemzetközi turistaérkezések száma a világon 3,9%-kal, kontinensünkön 2,0%-kal, Magyarországon pedig az európai átlagot is meghaladva 7,1%-kal bővült. Ez a világátlag közel kétszerese, az európainak pedig több mint háromszorosa.

Az MTÜ vezérigazgatója optimistán látja az idei évet is, hiszen ahogy fogalmazott, 2017 kétségkívül a sportturizmus éve lesz. Az augusztusi FINA vizes világbajnokság mellett nyár végén a magyar főváros lesz a cselgáncs világbajnokság házigazdája is, Győr pedig Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált rendez. Ugyancsak pozitív hatással lehet a turisztikai keresletre a 2024-es magyar olimpiai pályázat népszerűsítését szolgáló nemzetközi médiakampány, amely ? a végleges döntés kimenetelétől függetlenül ? Magyarországra irányítja a világ figyelmét.

Guller Zoltán az ügynökség jövőbeli terveinek ismertetésekor kiemelte: a Bienerth Gusztáv nemrég leköszönt kormánybiztos által támogatott mélyreható átalakítási folyamat 2016-ban megteremtette azokat a biztos szakmai alapokat, amelyekre támaszkodva 2017 az innovatív és a minőségi turisztikai fejlesztések éve lehet. (Január 8-án választották a Magyar Úszó Szövetség elnökévé, melyről idekattintva olvashatunk.)

A legnépszerűbb belföldi nyári célpontra fókuszálva például 1,86 milliárd forintot szán arra az ügynökség, hogy már az idei főszezonra akár 48 balatoni strand is megújuljon, így bővülő minőségi, családbarát szolgáltatásokkal várják a vendégeket. A strandok fejlesztése mellett jelentős figyelmet kap a balatoni járművek károsanyag-kibocsátásának csökkentése is. A cél az, hogy rövidesen kizárólag elektromos hajók használhassák a Balatont és elektromos vasúti pályán lehessen körbeutazni a tavat. A fejlesztések felgyorsításáról, megvalósításuk támogatásáról gondoskodik majd a napokban bejegyzett Balatoni Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.

A nagyszabású turisztikai fejlesztések célja többek között az, hogy minél több hazai desztináció rendelkezzen olyan egyedi attrakciókkal, amelyek segítségével nemzetközi piacokon is könnyebben márkázhatóvá válik. Sátoraljaújhely új üveghídja, több mint 700 méteres fesztávolságával a világ leghosszabb ilyen építménye lesz, megépítése pedig igazi műszaki bravúr. A 150 méter mélységű völgy fölött feszülő átlátszó híd a Szárhegyet és a Várhegyet köti majd össze, külön élményt nyújtva a Zempléni Kalandpark és a IV. Béla által épített vár feltárásának megközelítéséhez.

Az innovatív megoldásokra a kommunikáció terén is törekszik az ügynökség. Az MTÜ kreatív marketing eszköztárának újdonsága többek között az országszerte több helyen megjelent #helloHungary installáció, amellyel egyre több turista és sztár készít fotót, többek között a Magyarországon forgató Jamie Foxx. A világsztár Instagram profilján 14 ezer-hatvan kedvelést kapott az a kép, amelyen a népszerű amerikai színész a Korda Filmpark területén elhelyezett installáción pózol. A #helloHungary felirattal a belvárosi Erzsébet téren, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, a Széchenyi Gyógyfürdő területén, az etyeki Korda Filmparkban, továbbá Tokajban, Sopronban és Balatonfüreden is találkozhatnak a turisták.

Szóljon hozzá!