ZETApress

hírportál

Hétfőn együtt gyászolunk

MegemlékezésNemzeti gyásznapot rendelt el hétfőre a kormány ? mondta el Havasi Bertalan. Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezésére a kormány az olaszországi busz-balesetben elhunyt áldozatok emlékére január 23-át nemzeti gyásznappá nyilvánította. Megemlékező fotónk Kiss Sándor alkotása.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint a nemzeti gyásznapon Magyarország lobogóját ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadással az Országház előtt fel kell vonni, majd félárbocra kell ereszteni. A meghatározott középületeken gyászlobogót kell kifüggeszteni, illetőleg Magyarország lobogóját és az európai lobogót félárbocra kell ereszteni. Az iskolákban tanóra vagy külön diákrendezvény keretében méltó módon megemlékezést kell tartani.

A kormány rendelete ma 18 órakor lép hatályba. Magyarország lobogóját hétfőn reggel 8 órakor vonják fel, majd eresztik félárbocra a Parlament előtt Kossuth téren Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében. A tragédia okán ma este műsorváltozás lesz a közszolgálati csatornákon. Elmarad A Dal 2. elődöntője, helyette 19:30-tól a Duna és a Duna World a Budapesti Fesztiválzenekar előadásában Dvorak: Rekviemjét sugározza, míg a dalversenyt egy későbbi időpontban pótolják.

S kiket gyászolunk? ? 16 honfitársunkat, akik mára virradó éjszaka az olaszországi autópályán, Verona közelében életüket vesztették. A terézvárosi Szinyei Merse Pál gimnázium tanulói és tanárai franciaországi sítáborból jöttek hazafelé, amikor autóbuszuk eddig ismeretlen okokból lefutott az útról és egy felüljárónak ütközött. A busz eleje kigyulladt, sokan bennégtek. Az elhunytak névsorát később hozzák nyilvánosságra, vannak köztük a gyerekek mellett tanárok is. A 26 sérültet a közeli kórházakba szállították, hazaszállításukról az Országos Mentőszolgálat gondoskodik. Külügy- és Külkereskedelmi Minisztériumunk minden segítséget megad a sérültek és elhunytak hozzátartozóinak a tragédia elviseléséhez, s az elhunytak hazaszállításáról is államunk gondoskodik.

1 hozzászólás

  1. A BKK és a közösségi közlekedés valamennyi résztvevője az olaszországi buszbaleset áldozataira emlékezik. Mivel Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezésére a kormány az olaszországi buszbalesetben elhunyt áldozatok emlékére január 23-át nemzeti gyásznappá nyilvánította, ezért holnap a közösségi közlekedés járművei fekete szalaggal közlekednek, valamint a BKK Zrt, a BKV Zrt. és a VT-Arriva Kft. székházára, illetve telephelyeire is kitűzik a fekete zászlót az áldozatokra emlékezve, és egyúttal kifejezve az áldozatok hozzátartozóival való együttérzést. A BKK és a szolgáltatók ezúton kívánnak mihamarabbi gyógyulást a baleset sérültjeinek!