ZETApress

hírportál

Megszűnik a belső határ

Tudják-e Önök, hogy miért kell másként ellenőrizni a légi határforgalmat attól, hogy máskor indulnak a repülők? Sajnos erre a miniszter sem tudott válaszolni a ma délutáni kormányszóvivői tájékoztatón. Az átállás mégis csak 2008. március végén, a repülőtéri menetrendváltáskor következik be január elseje helyett.

A Bel- és Igazságügyi Tanács múlt heti brüsszeli ülése határozott a schengeni bővítés dátumáról, a belső határellenőrzés megszüntetéséről. Mielőbbi csatlakozásunk érdekében jóváhagyta a portugálok által felajánlott informatikai megoldást is. A végső dátum a jövő év Szilvesztere, amikor a szárazföldi és a tengeri belső határok megszűnnek.

A repülőtereken csak a nyári időszámítás kezdetekor, március utolsó vasárnapján változik az ellenőrzés, amikor a nyári menetrendet bevezetik. A SIS II fejlesztését továbbra is kiemelten kell kezelni, s már jóval előbb, jövő év közepére el kell végezni az új tagállamoknak a SIS 1+-ba való integrálódást. Hazánk már 1995-től készül a jövő évi csatlakozásra, így ez nekünk nem okozott gondot.

Új feladatok régi rendészekkel

Már 2004-es uniós csatlakozásunkkor biztosítani kellett az átállási keltételek kétharmadát. A még előttünk álló feladatokra az IRM akciótervet nyújt be a jövő szerdai kormányülésre. A változások életbeléptekor újdonság lesz, hogy külső határainkon nem csak az országunkba irányuló belépés feltételeit, de az Unió minden országába szóló beutazási feltételek meglétét is vizsgálni kell 2008-tól a harmadik ország polgárainál.

Jövő év végére a Határőrség és a Rendőrség integrációját is szeretnék elvégezni. A határvonal akkortól schengeni külső és schengeni belső határszakaszra oszlik, s az utóbbinál nem lesz szükség határőrökre, az előbbinél viszont annál inkább. A felszabaduló erőforrások a helyi közbiztonság fokozására fordíthatók, s ezek mellett a mélységi határőrizeti feladatrendszert is tovább üzemeltetjük.

Szóljon hozzá!