ZETApress

hírportál

Államfői vizit Szegeden

Marton ÉvaSólyom László jelenlétében Marton Éva mellett világhírű professzorokat is kitüntettek Szegeden, az Egyetem Napján. A rendezvény díszvendégeként az államfő is részt vett tegnap az SZTE Napján.

Az ünnepi eseményen az egyetem szenátusa kiváló munkásságuk és az intézménnyel kialakított gyümölcsöző együttműködés elismeréseként számos kitüntető címet és díjat adott át többek között olyan világhírű művészeknek és tudósoknak, mint François Peeters holland fizikus, David W. Busija amerikai orvos-kutató és Marton Éva operaénekes.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével egyebek között Dorothee Janetzke-Wenzel, Németország nagykövete, Soraya Elena Álvarez Núnez, Kuba nagykövete, Klebelsberg Éva, a Count Kuno Von Klebelsberg Foundation elnöke, Rene Matlovic, a Presovi Egyetem rektora, Tóth János, a Selye János Egyetem rektora, Miroslav Veskovic, az újvidéki egyetem rektora, Stefan Balint, a temesvári West University rektorhelyettese, Cornel Domuta, a nagyváradi egyetem professzora, Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság Elnöke, Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék Elnöke, Botka László, SZMJV polgármestere, Solymos László SZMJV alpolgármestere.

Szabó Gábor rektor ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy az egyetem jövője a tudomány megbecsültsége, mely hasznosságára épül. Hivatásunk a tudás gyarapítása, terjesztése és hasznosításának elősegítése ? mindez olyan értékteremtés, mely méltó az egyetem évszázadokat átívelő eszméjéhez. Miközben azért cselekszünk, hogy a Szegedi Tudományegyetemen összegyűlt tehetséget kiaknázva szolgálhassuk az emberiség fejlődésének ügyét, tudjuk, hogy munkánk eredője a tudomány. A tudományosság eszméjétől vezérelve viselünk felelősséget a ránk bízottakról: mindazokról, akik joggal várnak boldogulást a tudástól és a tudományt az emberiség nemes vívmányának tekintik.

Mi, itt a Szegedi Tudományegyetemen elkötelezetten valljuk, hogy a tudás nyomán értéknek kell teremnie: szellemi és anyagi gyarapodásnak. Az eredmények hasznosításáért tenni éppúgy a mi dolgunk, mint új eljárásokat kigondolni a kutatások során, és tudásunk legjavát adni a katedrán ? jelentette ki a SZTE rektora. ? Amikor kutatás-fejlesztésről és innovációról szólunk, ezekkel a modern szavakkal az universitas eszméjének gyökeréhez nyúlunk vissza. Ez az egyetem legnemesebb hivatása: a következő generáció nevelése és a tudomány új útjainak feltárása mellett a siker megosztása. A tudomány hasznosításának előmozdítása olyan magasztos kötelességünk, melynek teljesítéséhez sokáig szokatlannak gondolt területeken kell kiismernünk magunkat. A gazdaság, az ipar világa ma már számol velünk, ahogy mi is számítunk a gazdaság és az ipar szereplőire ? immáron nem csak hallgatóink leendő munkaadójaként, hanem megrendelőként és főként partnerként.

Az Egyetem Napján díjakat és kitüntetéseket adtak át

Sólyom László köztársasági Elnök adta át a Promotio sub auspiciis praesidentis Rei Publicae kitüntetéses doktori címet és a köztársaság címerével ékesített gyűrűt annak a két hallgatónak, akinek a középiskolában és a felsőoktatási intézményben, valamint a doktori képzésben folytatott tanulmányai során a teljesítményét mindig a legmagasabbra értékelték. Promotio sub auspiciis praesidentis Rei Publicae kitüntetéses doktori címben részesült Dörnyei Ágnes (Természettudományi és Informatikai Kar) és Sztriha László (Általános Orvostudományi Kar).

Doctor Honoris Causa címben részesült Marton Éva (Liszt Ferenc Zeneakadémia), David W. Busija (Wake Forest Orvostudományi Egyetem), François Peeters (Antwerpeni Egyetem), Joachim Ulrich (Martin Luther Egyetem), Heinz Vater (Kölni Egyetem). Senator Honoris Causa címben részesült Antal Cornel (Nagyváradi Egyetem), Sol Silverman (Kaliforniai Egyetem), Bara Vasile (Nagyváradi Egyetem), Heiner Weber (Tübingeni Egyetem). Pro Universitate-díjban részesült Dobozy Attila (Általános Orvostudományi Kar), Galambos Gábor (Juhász Gyula Pedagógusképző Kar), Gyémánt Iván (Természettudományi és Informatikai Kar). Klebelsberg Kunó-díjban részesült Szörényi László (Bölcsészettudományi Kar). Egyetemi Sajtó-díjban részesült Kisistók Tímea (Telin Televízió, Szeged), Némethné Csala Gabriella (Városi Televízió, Szeged).

Az Ünnepi Szenátusülést követően együttműködési megállapodást írt alá René Matlovic, a Prešovi Egyetem (Eperjes) és Szabó Gábor, a SZTE rektora. A megállapodás célja a két intézmény közötti oktatási és tudományos együttműködés, az oktatói és hallgatói cserekapcsolatok erősítése.

Szóljon hozzá!