ZETApress

hírportál

Elég lesz a gázunk!

FGSZ, VecsésMagyarország energiaellátása biztonságos, a tárolókban megfelelő mennyiségű gáz van, emellett a hazai termelés és az import biztosítja az ellátást ? mondta Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára délelőtti, Vám utcai sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár kifejtette: a rendkívüli hideg miatt az energiaigény nő, a napi földgáz-fogyasztás duplája az éves átlagosnak. Jelenleg körülbelül napi 87 millió köbméter gázt fogyaszt az ország, ebben benne van a lakosság és az ipari fogyasztók is. Hozzátette, ha a rendkívüli időjárás hosszabb ideig tartana, szükség esetén meg tudják nyitni a stratégiai gáztárolót, emellett a szolgáltatók megfelelő energiamennyiséget biztosító kereskedelmi szerződéssel rendelkeznek, tehát az esetleges hiányt pótolni tudnák.

Aradszki András hangsúlyozta, előrelátó volt a kormány, amikor 2013-tól három lépésben 25 százalékkal csökkentette az energiaárakat. A rezsicsökkentés megkezdése óta a magyar lakosság összesen 910 milliárd forint megtakarítást tudott elérni ? közölte az államtitkár kiemelve: a 2010 előtti időszakban mintegy ezermilliárd forint extraprofitot vittek ki a szolgáltatók az országból, a rezsicsökkentéssel ezt visszaadták a magyar embereknek. Múlt pénteki sajtótájékoztatója idekattintva olvasható.

Arra is kitért, hogy 2010-ben a lakosság fizetőképességéhez képest Magyarországon volt az egyik legdrágább az energia Európában. Hozzátette: ma Magyarországon a második legolcsóbb a gáz, és a harmadik legolcsóbb az áram ára az Európai Unióban. Példaként említette, hogy a rezsicsökkentés évi 110 ezer forint megtakarítást jelent egy családi házban élő négytagú családnak. Aradszki András közölte, a brüsszeli szándékok szerint a szabályozott árakat megszüntetnék, ezáltal a piacnak szolgáltatnák ki a családokat, és meg kellene fizetniük azt az árat, amit az EU más országaiban a fogyasztók többsége meg tud fizetni. Az államtitkár úgy fogalmazott, a tények nem azt igazolják, hogy a piaci árak olcsóbbak lennének a szabályozott áraknál. Ezért felelőtlenség lenne megengedni, hogy ne szabályozott árakon tudják szolgáltatni az energiát a magyar polgároknak.

A jövőben is mindent meg fognak tenni, hogy a jelenlegi kedvező helyzetet megvédjék, Brüsszel ne tudja érvényesíteni Magyarországgal szemben a rezsicsökkentés értékeinek megszüntetését ? ígérte Aradszki András. Kérdésre válaszolva elmondta: vizsgálják a további rezsicsökkentés lehetőségét. Mivel Magyarországon most is olcsó az energia az uniós országokhoz képest, így nagy mozgástér jelenleg nincs, de a jövő hozhat kedvező változásokat. Amikor lehetőség nyílik rá, az ellátásbiztonságot is szem előtt tartva a magyar kormány lépni fog az emberek érdekében! ? hangsúlyozta az államtitkár.

Szóljon hozzá!