ZETApress

hírportál

Kis dolog is lehet nagy dolog!

A Város MindenkiéA Város Mindenkié (AVM) lakhatási érdekvédelmi csoport figyelemfelhívó megmozdulást szervezett egy élhetőbb, tisztább Budapestért délelőtt 9 órára a Városház utcai Fővárosi Önkormányzat épülete előtt. Vágyuk egyszerű: mindenki számára elérhető ingyenes közvécéket a fővárosba!

A legtöbb állampolgárral egyetértésben azt szeretnék, ha az országban megfelelő mennyiségű és minőségű, mindenki számára elérhető közvécé működne. Ez mindenki életét nagyban megkönnyítené, néhány társadalmi csoportét pedig különösen, mint például az idős emberek, a kisgyermekes családok, a mozgáskorlátozott emberek, közterületen dolgozók és az ott élni kényszerülők.

Ma Budapesten a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) 39 (más források szerint 51) illemhelyet üzemeltet, amelyek 180 forint térítési díj ellenében vehetőek igénybe. Közérdekű adatigénylésünk alapján az FCSM-en kívül a kerületi önkormányzatok is tartanak fent illemhelyeket, összesen 31-et, más források szerint 51 darabot. Tehát a fővárosban ? az FCSM és önkormányzatok által fenntartott ? nyilvános illemhelyek száma 70 darabra (vagy 102-re?) tehető. Ez azt jelenti, hogy Budapesten minden harmincezer lakosra jut egy nyilvános illemhely. Összehasonlításképpen Párizsban minden ötezer emberre jut egy közvécé és ezek jelentős része ingyen használható.

A Város Mindenkié hajléktalan és lakásszegénységben élő aktivisták és szövetségeseik csoportja, melynek célja a lakhatási válságra adott rendszerszintű változások elindítása. Most két dolgot szeretnének elérni: hogy Budapesten legyen több közvécé, és hogy ezek biztosítása törvénybe legyen foglalva! A Város Mindenkié ezért az Utcajogásszal közösen A szükség törvényt bont jeligére hamarosan törvénymódosítási javaslatot nyújt be, amely bizonyos lakosságszám felett kötelező önkormányzati feladattá tenné a nyilvános vécék fenntartását. Az elkövetkező időszakban minden lehetséges fórumon felhívják a főváros vezetőségének figyelmét arra, hogy közvécékre szükség van a városban. A ma reggeli kampányindító eseményen ünnepélyes keretek között ? vörös-szőnyeg, vécécsésze és egy köztéri vécékiállítás segítségével ? adták tudtára a főváros vezetőinek, hogy miért probléma, ha az utcán topogva nincs hová végezni a dolgukat. További információ idekattintva olvasható.

Szóljon hozzá!