ZETApress

hírportál

Díjátadás a Műegyetemen

Átadták a 2016. évi Pro Progressio-díjakat a műszaki és természettudományi képzés népszerűsítéséért. Több mint tízmillió forinttámogatás érkezett középiskoláknak és pedagógusoknak a műszaki és természettudományi képzés népszerűsítéséért.

A természettudományi, a műszaki és az informatika területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó középiskolákat, középiskolai tanárokat díjazott a BME Pro Progressio Alapítványa, amelynek legfontosabb tevékenysége ? a középiskolától kezdve a doktori képzésig ? az innovatív gondolkodást elősegítő tehetséggondozás. Idén ? immár 8. alkalommal ? tíz középiskolai tanár és 11 középiskola kapta meg ma délután a Pro Progressio-díjat ünnepélyes keretek között a Műegyetem rakparti K-épület I. emeletén.

A Műegyetem mellett működő Alapítvány kuratóriuma ebben az évben is olyan kiemelkedő eredményekkel rendelkező 50 év alatti tanárokat részesített elismerésben, akiknek vannak nemzetközi és hazai versenyeken sikert elért tanítványaik, tanulóik jelentős számban érettségiznek emelt szinten vagy hátrányos körülmények között oktatva végeznek példamutató oktató-nevelő munkát.

Az alapítvány az elmúlt 8 évben több mint 80 középiskolai tanárt díjazott és részesített fejenként 400 ezer forintos díjban, illetve több mint száz középiskolának nyújtott több mint 30 millió forintos támogatást, hozzájárulva természettudományi szakmai versenyek, bemutatók szervezéséhez, a műszaki pálya iránti érdeklődés növeléséhez. Az elismeréseket Józsa János rektor és számos vendég jelenlétében Pakucs János, az Alapítvány kuratóriumának elnöke és Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár adták át.

A gazdasági élet szereplőinek együttműködésével PRO-TEH-IN néven komplex pályázati rendszert alakított ki a Pro Progressio Alapítvány az egyetemi tehetséggondozás és innovációs tevékenység ösztönzésére, amelynek keretében évente közel 1500 ösztöndíjszerződést köt tehetséges hallgatókkal, oktatókkal, kutatókkal.

Az alapítvány kitüntetett szerepet szán a BME történeti campus értékei megőrzésének, ennek köszönhetően kerültek újra-felállításra 2007-ben a Központi épület előtt egykor állt szobrok, újult meg az épület homlokzata. Rendszeres támogatója a Műegyetemi Kórusnak, Szimfonikus Zenekarnak, egyetemtörténeti kiadványoknak. Az alapítvány tevékenysége elismeréseként 2011-ben elnyerte a Kármán Tódor-díjat. Az Alapítvány hagyományőrző tevékenységének jelentős állomása a hosszas kutató munka eredményeként 2014 januárjában kiadott Műegyetem ? A történeti campus című album, amely megkapta kategóriájában Az év legszebb könyve-díjat is.

Díjazottak középiskolák

Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium
Budapest V. Kerületi Eötvös József Gimnázium
ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium, Budapest
Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium
Győri Műszaki Szakképzési Centrum Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Középiskolája és Kollégiuma
Kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium
Miskolci Herman Ottó Gimnázium
Óbudai Árpád Gimnázium
Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola
Tóth Árpád Gimnázium, Debrecen
Váci Szakképzési Centrum Boronkay György Műszaki Szakközépiskolája és Gimnáziuma

Díjazott pedagógusok

Borbényiné Molnár Hajnalka, Kaposvári SZC Eötvös Loránd Műszaki Szakközép-, Szakiskola és Kollégium
Csák László, BKSZC Schulek Frigyes Két Tanítási Nyelvű Építőipari Szakközépiskola, Budapest
Hajduné Dienes Szilvia, Kalocsai Szent István Gimnázium
Dr. Jámbrik Katalin, Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium
Keglevich Kristóf, Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
M. Kovács Éva, Váci Szakképzési Centrum Boronkay György Műszaki Szakközépiskolája és Gimnáziuma
Matos Zoltán, SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola, Szeged
Richlik-Horváthv Katalin, Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont, Budapest
Szabó László, Csongrádi Batsányi János Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium
Takács Imre, Földes Ferenc Gimnázium, Miskolc

Szóljon hozzá!