ZETApress

hírportál

Külföldiek ’56-ról

Comani októbereAz ’56-os forradalom 60. évfordulóján a Budapesti Goethe Intézet és a Blinken OSA Archívum bemutatja Az én naplóm ? A ti híreitek című kiállítást. A november 27-ig látható tárlat megnyitója tegnap 18:30-kor volt a Centrális Galériában, az Arany János utca 32-ben.

A kiállítást Székely Iván, a Blinken OSA Archívum kutatóprofesszora; Michael Müller-Verweyen, a budapesti Goethe Intézet igazgatója és Mink András, a Blinken OSA Archívum tudományos főmunkatársa a művész jelenlétében nyitotta meg. Kurátor: Lénárt András, Michael Müller-Verweyen, Nagy Márta és Székely Katalin. A kiállítást Zsolt Alexa, Donát Rabb, Ákos Schreck és Balázs Turai / Minusplus tervezte, Daniela Comani művét Duró Gábor fordította magyarra.

Tudatosan választottak olyan látószöget, amely kívülről tekint vissza a forradalom napjaira. Egyfelől az időben: Daniela Comani Berlinben élő képzőművész nagy formátumú munkája, az Én voltam. Napló 1900-1999 a teljes XX. századot mutatja be 365 fiktív bejegyzésben és végig arra kényszerít, hogy a tettesek nézőpontját foglaljuk el. Másfelől Magyarországot is elhagyjuk, hogy kívülről tekinthessünk vissza a 60 éve történtekre. Hogyan reagált más fővárosokban a sajtó a viharos magyarországi eseményekre? ? Daniela Comani művészi munkája mellett a Blinken OSA Archívum gyűjteményében található korabeli sajtóanyagok, fotók és híradók mutatják meg, hogy Reykjavíktól Buenos Airesig mennyire intenzívek voltak a reakciók világszerte.

Daniela Comani: Én voltam. Napló 1900-1999 című műve a XX. századi világtörténelem 365 jelentős eseményét (többek között a magyar forradalom kitörésének napját, 1956. október 23-át) rendezi sorba és mutatja be saját személyes történeteként. A hagyományos történeti kronológia mellőzése és az egyes szám első személyben elbeszélt történet miatt a valós történelmi események intim közelségbe kerülnek és szinte fiktív színezetet kapnak, ugyanakkor a mű arra is rámutat, hogy ezek a nagyon is valós múltbéli történések folyamatosan felbukkannak és hatnak a jelenben is. Comani naplója egyszerre személyes és univerzális, egy ember életének egyetlen évébe sűrítve az egyetemes történelemírás egy egész évszázadára vonatkozó történetét.

A személyes és közösségi narratívák, a nemzeti és nemzetközi kontextusok váltakozásán keresztül a Az én naplóm ? A ti híreitek című kiállítás hasonló módon, szokatlan szemszögből ? a nyugati világ különböző reakcióin keresztül ? mutatja be a hatvan évvel ezelőtti eseményeket. 1956 őszén Magyarország került a világsajtó figyelmének középpontjába: a forradalom eseményei valósággal megbabonázták a világot. A magyar forradalmat ? a lengyelországi eseményekhez hasonlón ? sokan így fogadták, mint a kelet-európai szovjet befolyást érő első komoly fenyegetést. Mások az új októberi forradalmat üdvözölték benne, egy olyan lehetőséget, amely a kommunizmus megreformálására teremthet alkalmat a sztálinista rezsimek hibáján.

A forradalom leverését övező heves viták világszerte komoly indulatokat szülik. A szovjet beavatkozás azonnali és erőteljes reakciókat váltott ki a vasfüggöny másik oldalán élőkben is: hatalmas (néha utcai agresszióba hajló) tömegtüntetésekre került sor, és széleskörű segélynyújtási kampányok indultak a magyar menekültek megsegítésére, A magyar forradalom révén a hidegháború légköre nyugaton is beköltözött az otthonokba, sokak számára személyes üggyé változtatva egy másik ország hétköznapjait.

Szóljon hozzá!