ZETApress

hírportál

Elnöki ünnepi beszéd

Pálinkás JózsefA XX. században jelentősen megváltozott a tudomány és annak kapcsolata mindennapi életünkkel. A tudomány eredményei életfeltételünkké váltak, amelyek nélkül rövid időn belül elpusztulna a civilizációnk.

Eközben azonban a fizika, a kémia és a biológia a világ olyan rejtelmeibe enged betekinteni, amelyek megértése és ellenőrzése meghaladja a tanult és érdeklődő emberek lehetőségeit ? fejtette ki a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a Magyar Tudomány Ünnepének nyitónapján Debrecenben.

Pálinkás József gondolkodó ünneplésnek minősítette az idei rendezvénysorozatot, amely november 2-től 30-ig majdnem 400 előadást, kiállítást és ismeretterjesztő eseményt fog össze országszerte. A tudomány legújabb eredményei a nagyközönség számára lassan hitbéli kérdésekké válnak- hangsúlyozta az elnök, és aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a tudomány elveszítette a kapcsolatot az átlagemberrel ? vagy ahogy az elnök fogalmazott ?, a nyilvános figyelemmel.

A tudomány hitelessége azért is megkerülhetetlen, mert a világban egyre több mindent szeretnének tudománynak feltüntetni. Nem szükséges valamennyi tiszteletre méltó foglalkozásban sem tudományos címeket adni, a társadalmi hasznosság nem pusztán a tudományos címekkel mérhető ? tette hozzá az Akadémia elnöke.

A tudományos és a művészi alkotás számos ponton hasonlatos ? hangsúlyozta Pálinkás József tudományünnepi beszédében, és közös gondolkodásra hívta a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából a részt vevőket. Az elnök a felelős válaszok hiteles forrásból történő megismerésére biztatta azokat is, akik ismeretterjesztő előadásokra, kiállításokra és filmvetítésekre látogatnak el a következő hetekben az Akadémia Székházába.

Az MTA elnöke a megismerni és alkotni vágyó együtt-gondolkodást ígérve nyitotta meg a Magyar Tudomány Ünnepének rendezvénysorozatát, és annak a reményének adott hangot, hogy kiváló kutatók közreműködésével új gondolatok és élmények várják a rendezvénysorozat iránt érdeklődőket.

Szóljon hozzá!