ZETApress

hírportál

Versengenek az irodák

Elindult a VII. Az Év Irodája verseny! Az iroda.hu és az ingatlan.com szervezésében hetedik alkalommal lehetünk részesei az év legnívósabb ingatlanpiaci és belsőépítészeti versenyének, mely egyedülálló az országban ? tudtuk meg délelőtt a budai Nagyenyed utcában.

Az Év Irodája versenyen idén kilenc kategóriában indulhatnak a nevezők, a jelentkezési határidő november 30-a szerda. A kategóriák győzteseit 2017. február 2-án a Várkert Bazárban egy ünnepélyes gála keretén belül hirdetjük ki. A jeles esemény kapcsán egy sajtóreggelivel egybekötött belsőépítészeti túrára is sor került, melynek házigazdája a tavalyi Az Év Irodája-díj győztese, a Profession.hu volt.

A különleges sajtóreggeli keretében Kalmár Zoltán, az iroda.hu alapítója és a verseny ötletgazdája, Varga Balázs, a Profession.hu marketing igazgatója, dr. Németh Edit, Az Év Irodája kategória felelős zsűritagja, a BME Ergonómia és Pszichológia Tanszékének tanszékvezető-helyettese és Demény Soma, a GE Global Operations&Corporate közép- és kelet-európai HR-vezetője osztották meg a versennyel kapcsolatos tapasztalataikat a nagyközönség előtt. Mind a bírák és mind a tavalyi győztesek egyet értettek abban, hogy egy iroda életében a legfontosabb a dolgozók elégedettsége és a well-being. A megfelelő irodai környezet, az ergonomikus székek és a rekreációs terek egyaránt pozitívan hatnak a jövő munkavállalóira ? sőt, az Y- és Z-generáció tagjai számára ezek már alapelvárások.

? A megfelelő munkakörnyezet egyre fontosabb szerepet tölt be a munkavállalók elköteleződésében és motivációjában, illetve a vállalkozások vonzerejében és munkaadói márkájuk építésében ? mondta Kalmár Zoltán. ? Mivel Magyarország munkaerőhiánnyal küzd, így a jelöltekért való harc sem elhanyagolható tényező egy iroda kialakításánál. Egy szép, barátságos munkakörnyezet fontos szerepet játszik a mai munkavállalóknál, sokan néznek utána az interneten, hogy a meghirdetett állás munkavégzése milyen irodában történik ? számolt be Varga Balázs is hasonló tapasztalatairól.

A verseny két díjazottja megosztotta a hallgatósággal, hogy ők hogyan élték meg a versenyt és az azt követő időszakot. A tavalyi év nagyvállalati kategóriát a GE Global Operations&Corporate nyerte. ? A díj nagyon pozitívan hatott a GE életére, egy ilyen elismerés még jobban erősíti egy cég reputációját és a hitelességét mind a munkavállalók, s mind a partnerek felé. Bevallom, jó érzéssel tölt el, mikor egy-egy ügyfél ellátogat hozzánk, és láthatom az irodát méltató reakciókat: Ez igen… ? legtöbbször csak ennyit mondanak ? értékelte a gálát és az azt követő dicsőséget Demény Soma HR-vezető.

Varga Balázs arról beszélt, hogy az új iroda kialakítása nem volt egyszerű, ám annál örömtelibben telt a gála és az azutáni pillanatok. ? Számomra igazi kihívás volt, mert én voltam az egyik projektvezető, és korábban még soha nem kaptam hasonló feladatot. A gálát is majdnem kihagytuk amiatt, mert esélytelennek tartottuk magunkat Az Év Irodája versenyen… Az egyik legboldogabb napom a cégnél az volt, mikor a versenyt követő munkanapon a kollégák Good to work here feliratú pólókban jelentek meg ? mondta a professzion.hu marketing igazgatja. ? A győzteseket direkt nem értesítjük előzetesen, mert szeretnénk, ha meglepetést okozhatnánk a díjazottaknak. Az Oscar-díjátadóhoz hasonlóan egy színvonalas gálaest keretében nyújtjuk át az elismeréseket ? mesélt a versenyt lezáró rendezvényről Kalmár Zoltán ötletgazda.

Az Év Irodája verseny 2010 óta a hazai ingatlanpiac legjelentősebb rendezvénye, melyen már indulni is nagy presztízst jelent egy cégnek, a díjak pedig jó referenciául szolgálnak. A piac aktuális trendjeinek megfelelően évről-évre új kategóriákkal bővül a verseny, idén a vállalatok mellett már a közösségi irodák is nevezhetnek. Az eddigi győztesek névsorából jól látszik, hogy különböző profilú és méretű irodák és cégek is egyaránt a díjazottak között szerepelnek. A Ringier Kiadó, a Syngenta, az NNG, az Avis Budget Group, a Dentsu Aegis Network Hungary, illetve tavaly a Profession.hu és az GE Global Operations&Corporate után vajon kik lesznek az idei győztesek?

? Az idén hetedszerre megrendezett verseny a munkavállalói márka építéséről, vagyis az employer brandingről szól a hosszú távú értékek megőrzésén keresztül. Célunk, hogy a nevezőket segítsük abban, hogyan tudják az irodai környezetet új munkatársak toborzásra és a munkavállalói elégedettség növelésére használni, ahogyan azt Varga Balázs is említette. Nem titkolt célunk a versennyel egy átlátható, tiszta szakmai közeg támogatása, azokat a cégeket szeretnénk kiemelni és jutalmazni, akik tisztességes keretek között kiemelkedőt alkotnak a hazai piacon ? tette hozzá Kalmár Zoltán.

Dr. Németh Edit a BME Ergonómia és Pszichológia Tanszékének adjunktusa szerint egy irodánál kiemelten fontos a terek elkülönítése és azok összhangja, a munka és a pihenés kiegyensúlyozott működése. Ma már olyan vegyes munkavégzési formák is divatba jöttek, mint az emelhető asztalok, így akkor állnak fel a dolgozók, amikor csak szeretnének anélkül, hogy megszakítanák a munkafolyamatokat. Ez is lehet pihentető, ám legjobb, ha egy cég külön lehetőséget biztosít a kollégáknak a rekreációra.

A GE-nél például egy sajátságos összhang alakult ki a vállalat és a munkavállalók között. ? Jó látni, hogy a dolgozók magukénak érzik a campust és új ötleteket visznek a GE életébe, ennek hatásaként sok belső kezdeményezés született részükről, mint például a jógaórák vagy a gerinctorna. Mi is észrevettük, hogy az ergonómia és az egészség, mint munkavállalói igény milyen nagy szerepet tölt be egy munkahely életében ? mondta Demény Soma.

A sajtóreggelit követő irodabejáráson Varga Balázs vezetésével lehetett még többet megtudni a Profession.hu kulisszatitkairól. ? Az iroda kialakításánál nem a külsőségek voltak a legfontosabbak, hanem hogy egy barátságos, otthonos, praktikus teret hozzunk létre, ahol a kollégák is jól érzik magukat. Rengeteg grafika és vizuális elem található az irodában, melyeket a dolgozók igényeihez igazítottunk ? mivel a napjuk nagy részét itt töltik, miért ne lehetne egy-egy nekik kedves képpel feldobni a környezetüket? ? mondta.

És hogy miben változott legtöbbet a verseny az elmúlt évek alatt? Ezt talán dr. Németh Edit tudná a legpontosabban szemléltetni, aki idén hetedik alkalommal ül a bírák székébe, mint független zsűritag. ? Míg a kezdetekben csak tizen-egynéhány iroda nevezett, addig a tavalyi évben ez a szám már negyven körül mozgott. Érdekes még látni, hogy eleinte csak nagyobb cégek és irodák jelentkeztek, de az évek során megjelentek a kis, néhány fős irodák és a vidéki irodák is a versenyen. Ha nem is ér el egy helyezést egy adott iroda, már a versenyen való részvétel is jó marketinggel bír ? tudtuk tőle meg.

A verseny kategóriái 2016-ban a következők: Az Év Irodája; Az Év Coworking Irodája (Új kategória); Az Év Irodaháza Bérlői Díj; Az Év Új Ingatlanfejlesztése; Az Év Tervezett Projektje; Az Év Legzöldebb Projektje; Az Év Üzemeltető Cége; Az Év Property Management Cége; Az Év Ingatlanpiaci Személyisége. Kövesd te is a verseny alakulását a közösségi felületeinken és nevezd akár te saját munkahelyed, hogy ti legyetek Az Év Irodája!

Szóljon hozzá!