ZETApress

hírportál

2018-ra gyúrnak a szocik

KampányplakátAz MSZP elnöke szerint 2018-ban buknia kell a Fidesznek, az Orbán-rendszernek, mert átverték az embereket azzal, hogy tudnak az ő érdekükben kormányozni, holott csak saját klientúrájuk érdekében lépnek fel. A mai rendezvény előtt bemutatták az MSZP népszavazási plakátjait is.

Molnár Gyula délelőtt a Dürer Rendezvényházban pártja évad- és kampánynyitó választmányi ülésén elmondta, hogy a Fidesz országa a látszatok országa, a siker, a szabadság, a munka, a fejlődés látszatáé. A kormány csak elvenni tudott az emberektől: vitte a demokráciát, a pénzüket és ha hagyják, viszi a jövőjüket is.

A júniusban megválasztott pártelnök szerint a Fidesz nem tud kormányozni: az egészségügy és az oktatás összeomlóban, az emberek többsége nem tud megélni a fizetéséből. A Fidesz talált egy új szövetségest, a hírek szerint Habony Árpád és Arthur J. Finkelstein mutatta be Orbán Viktornak a két szürke eminenciást, a Fortélyos félelmet és a Kiábrándult közönyt. Ez a két veterán szövetséges korábban olyan nagyágyúkkal is együttműködött, mint Sztálin, Hitler vagy Rákosi. A nemzeti együttműködés rendszerében mindenki a másikat nézi és hibáztatja. A pártelnök közölte, lelépnek erről az útról. Olyan országot szeretne, ahol a tehetség és a szorgalom sikeres lehet akkor is, ha nem valamelyik megyei nagyúr családjához tartozik valaki, ahol mindenki kap esélyt, ahol nincsen minden héten háború, ahol jólét és biztonság van. Az MSZP a változást akarók pártjává fog válni ? ígérte.

Az MSZP 2015 májusa óta nem támogatja a betelepítési kvótát, de tiltakozik a gyűlöletkeltő népszavazás ellen, és távolmaradásra szólít fel. Aki elmegy, az Orbán Viktor hatalomban tartását segíti ? hangoztatta Molnár Gyula. A népszavazás akár fölöslegessé válhatna akkor, ha lenne egy világos és egyértelmű javaslat, amely megoldást jelentene, és így véget lehetne vetni a referendummal járó pénzpocsékolásnak. Az ellenzéki politikus ismét felszólította a Fideszt: mondja meg, milyen közjogi következménye lesz a referendumnak!

Árnyékkormányfő?Az Együtt, a PM és a DK három különálló párt, de ugyanazt mondják a népszavazásról és együttműködnek a kampányban az MSZP-vel. Ha ezek a pártok úgy akarják, együtt fognak működni az Orbán-rendszer leváltásában is. Mind a 106 választókerületben a legalkalmasabb jelöltet kell kiválasztani, akár előválasztással is ? mondta. Ha valaki a közös jelölt kiválasztásában nem vesz részt, az Orbán Viktor hatalomban maradását segíti! Molnár kitért arra is, hogy ezzel a nappal nem csupán az október 2-ai népszavazás szocialista kampányát indítják el, hanem elindulnak azon az úton, amelynek első fontos állomása 2018 tavaszán az országgyűlési választás lesz.

Hiller István, a párt választmányának júniusban megválasztott elnöke az MSZP stratégiaalkotó központjaként határozta meg a testületet, amely ismét a párt parlamentje lesz. Szerinte egy olyan nyitott testületről van szó, amely alkalmas a kapcsolatteremtésre, a baloldali gondolkodók megszólítására. Senkinek ne legyen kétsége, az MSZP célja az Orbán-kormány leváltása. Ez többet jelent azonban annál, hogy az ő minisztereik helyett a mi minisztereink üljenek a kormányban. Nem elég csak bírálni, választási alternatívát kell kínálni! ? közölte. Hangsúlyozta továbbá, hogy az MSZP megerősödésének útja az emberek problémáival foglalkozni. Egy szabadabb, igazságosabb Magyarország, egy új, a 4. Köztársaság megteremtését akarják. Szerint a politikában érzelmekre is szükség van, ezért egy modern, baloldali emlékezetpolitika mellett foglalt állást. A szocialisták büszkén vállalják Nagy Imre, Horn Gyula és Fejtő Ferenc szellemi örökségét ? fejezte be mondandóját a választmány elnöke, majd tanácskozásuk zárt ülésen folytatódott.

Szóljon hozzá!