ZETApress

hírportál

Vegyszerek helyett mikrobák

MikrobákValóban silányabb kenyeret eszünk, mint nagyapáink? Mitől fosztották meg termőtalajainkat a műtrágyázás és a kémiai növényvédelem évtizedei? Hogyan segíthetik egy fenntarthatóbb mezőgazdaság kialakítását a baktériumok, algák és gombák?

Egyebek mellett ezekre a kérdésekre keresik a választ a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Mikrobiológiai Társaság Mikrobiológiai készítményekkel a fenntartható környezetért és mezőgazdaságért című mai konferenciáján az MTA Székház II. emeleti nagytermében, amelyet az Amerikai Mikrobiológia Társaság támogat ? tudtuk meg Sajtóosztályuktól.

A műtrágyák és a növényvédő szerek több évtizede tartó használata miatt egyre növekvő problémát jelent a talajok minőségromlása. A legfontosabb tápanyagok ? nitrogén, foszfor és kálium ? pótlása mellett ugyanis legtöbbször nem kerül vissza a talajba elegendő az egyéb, létfontosságú nyomelemekből. A földekre kiszórt vegyi anyagok pedig sokszor durván beleavatkoznak a talaj életközösségének összetételébe. Mindeközben rendelkezésre állnak fenntarthatóbb, a szántóföldek biológiai igényeit jobban figyelembe vevő mezőgazdasági módszerek is, melyekben immár a gazdálkodók számottevő hányada használható alternatívát lát. Szili-Kovács Tibor, az MTA ATK TAKI kutatója arról tart előadást, miként is zajlik a talajok pusztulása a gyakorlatban, és hogyan lehet ezt a folyamatot mikrobiológiai készítményekkel ? baktériumokkal, gombákkal, algákkal ? ellensúlyozni.

A talajba kerülő mikroorganizmusok viselkedésének vizsgálatában genetikai módszerekre is szükség lehet. Ezekről a módszerekről, valamint gyakorlati alkalmazhatóságukról beszél Balázs Ervin akadémikus, az MTA ATK igazgatója. Közismert, hogy bizonyos gombák képesek támogatni a növények tápanyagfelvételét a talajból, de egyes fajok alkalmasak rovarkártevők, sőt, más gombák elpusztítására is. Ezekről a lehetőségekről számol be előadásában Kredics László az SZTE TTK Mikrobiológiai Tanszék, valamint Kovács M. Gábor, az ELTE TTK Növény-szervezettani Tanszékének kutatója.

A haszonnövényeket megtámadó rovarok elleni védekezés biológiai módszereiről hallhatunk Turóczi György, a SZIE Növényvédelmi Intézet munkatársának előadásában. A módszerek persze mit sem érnek, ha nincs, aki a gyakorlatban alkalmazza őket. Szerencsére vannak már ilyen cégek Magyarországon, nem is kevesen ? ezek célkitűzéseiről beszél előadásában Pénzes Éva a Magyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezetének képviselője.

Szóljon hozzá!