ZETApress

hírportál

Hol bűzlik a szemét?

SzemétszállításAz MSZP felszólítja a kormányoldalt, hogy a szakmai szervezetek és önkormányzatok bevonásával készítsen egy olyan új hulladékgazdálkodási törvényt, amelynek eredményeként fenntartható szemétszállítási modell jön létre! ? mondta Heringes Anita országgyűlési képviselő délelőtt a Képviselői Irodaházban.

Bűzlik a szemét a Fidesz körül című sajtótájékoztatóján az MSZP politikusa úgy fogalmazott, hogy megbukott a szemétszállítás április 1-jétől hatályba lépett államosítása. Példaként említette, hogy szerinte a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. a mai napig nem tudta kiküldeni a csekkeket a háztartásoknak, holott havi több mint húszmillió forintot fizet alkalmazottainak.

Kiemelte, a késlekedés miatt a családok ősszel nagy összegű szemétszállítási díjjal lesznek kénytelenek szembesülni, ami tovább növelheti a behajthatatlan tartozások állományát, amelynek összege jelenleg is több mint 4,5 milliárd forint. Az MSZP politikus szerint ezt a problémát csak az oldhatná meg, ha a fideszes többség egy teljesen új rendszert hozna létre rosszul működő vízfejek és számlagyárak nélkül.

Nem lesz több a számlán!

Augusztusban minden ügyfelünk megkapja a második negyedéves hulladékszállításról szóló csekket, amely csúsztatott fizetési határidőt biztosít majd ? reagált délután az elhangzottakra Weingartner Balázs, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója. Az NHKV első embere úgy fogalmazott, hogy a korábbiakhoz hasonlóan a napokban is több rémhírt terjesztettek a szemétszállítás egységesítésével kapcsolatban. Kiemelte, ahogy eddig sem, úgy a jövőben sem fog leállni ez a közszolgáltatás, továbbá nem igazolódnak be azok a vádak sem, hogy a lakosságnak emelt összegű, összesített számlákat kell fizetnie.

A II. negyedévi szemétszállítást tartalmazó számlák kiküldése jelenleg is folyamatban van, augusztusban pedig minden ügyfelük megkapja azt, a fizetési határidő meghatározásánál figyelembe veszik a társaság késlekedése miatti csúszást. Weingartner Balázs hangsúlyozta, minden esetben csak az adott negyedévről szóló számlákat postáznak, így senkinek sem kell a megszokottnál nagyobb összeget befizetnie. A társaság vezetője kitért továbbá arra is, hogy az NHKV folyamatosan egyeztet a szakmai egyesületekkel és az önkormányzatokkal a rendszer jelenleg is zajló átalakításáról, amelynek egyik célja, hogy a jövőben csökkenjen a cég kintlévősége.

Szóljon hozzá!