ZETApress

hírportál

Mától Otthon Melege Program!

Az otthon melegeFolytatódik a háztartási nagy-gépek cseréje. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium újabb 500 millió forintos keretösszeggel biztosít vissza nem térítendő támogatást háztartási nagy-gépek (hűtő- és fagyasztóberendezések) cseréjéhez ? tudatta az NFM Kommunikáció.

Az Otthon Melege Program keretében meghirdetett pályázat során előnyt élveznek az energiatakarékos készülékek beszerzését tervező nagycsaládosok és nyugdíjasok. Elsőként az észak-alföldi régióban lehet pályázni ma reggel 8 órától. A háztartási nagy-gépek cseréje alprogram újranyitásának célja, hogy csökkentse a családokat terhelő kiadásokat. A pályázaton személyenként és lakásonként legfeljebb egy háztartási nagy-gép cseréjéhez nyerhető el támogatás.

A jelenleg rendelkezésre álló félmilliárd forintos keretösszeg elosztása régiónként történik. Minden régióban elsőként az ügyfélkapus regisztrációval rendelkező nyugdíjasok és nagycsaládosok nyújthatják be támogatási kérelmeiket a pályázati portálon keresztül, elektronikus úton. Amennyiben két nap után még marad szabad forrás, olyan magánszemélyek is pályázhatnak, akik korábban nem cseréltek háztartási gépet a pályázat keretében.

A vissza nem térítendő támogatásban részesíthető pályázatokat az arányosan elérhető energia- és CO2-megtakarítás figyelembevételével rangsorolják. A támogatás mértéke az új hűtőgép vagy fagyasztógép vételárának 50 százaléka, azzal a kitétellel, hogy a támogatás összege A+ energiaosztályú készülék választása esetén maximum 25 ezer forint, A++ energiaosztály esetén 35 ezer forint, míg A+++ energiaosztályú háztartási nagy-gép esetén legfeljebb 45 ezer forint. A részletes pályázati útmutató idekattintva érhető el.

Az Otthon Melege Program keretében meghirdetett családbarát pályázati konstrukciók célja, hogy gyors, megfelelő intenzitású támogatáshoz juttassák a lakosságot az ország egész területén. A támogatások felhasználásával jelentősen javulhat a lakossági energia-felhasználás hatékonysága, csökkenhet a hazai szén-dioxid-kibocsátás, mindez nagymértékben hozzájárul a hazai klímavédelmi és energiahatékonysági célok eléréséhez.

A polgári kormány kiemelt célja, hogy a családok megerősödjenek, és előrébb léphessenek. Ezt kívánja elősegíteni a családi adórendszerrel, az adócsökkentésekkel, és a foglalkoztatási programokkal. E célt szolgálja továbbá az otthonteremtési program, amely garantálja, hogy a magyar családok olcsóbban juthassanak saját otthonhoz és a lakásfenntartási költségeik is olcsóbbak legyenek. A magyar családok boldogulását segíti az Otthon Melege Program is, amelynek köszönhetően a háztartások energiafelhasználása érzékelhető mértékben csökken. A 2014 szeptemberében indult program eddig közel 17 milliárd forint összértékben biztosított támogatást, aminek köszönhetően mára több mint 85 ezer háztartás energiahatékonysága javult.

1 hozzászólás

  1. Több mint 3000 pályázó jelentkezett az ügyfélkapun keresztül az Otthon Melege Program keretében meghirdetett háztartási nagy-gépek (hűtő- és fagyasztóberendezés) energia megtakarítást eredményező cseréjére. A nagy érdeklődés és a rendelkezésre álló forrás kimerülése miatt az észak-alföldi régióban határozatlan időre fel kellett függeszteni a pályázatot. A régióban a nyugdíjas, illetve a nagycsaládos természetes személyek ma 13 óráig nyújthatnak be a pályázatukat. A nagy érdeklődésre való tekintettel, az eredeti terveknek megfelelően a pályázat valamennyi nagykorú természetes személy számára elérhető lesz a régióban július 6-án szerdán 08 órától. Az érdeklődők aznap 08 és 10 óra között nyújthatják be pályázataikat, így a pályázati lehetőségtől senki sem esik el.