ZETApress

hírportál

Szövetkezéseket ünnepeltünk

Patay Vilmos elnökA Nemzetközi Szövetkezeti Napról emlékeztek meg délelőtt az Országos Szövetkezeti Tanács (OSZT) tagszervezeteinek képviselői, akik megkoszorúzták gróf Károlyi Sándornak, a magyar szövetkezeti mozgalom kiemelkedő személyiségének a Vajdahunyad várudvari ülőszobrát.

Patay Vilmos, az OSZT elnöke ünnepi köszöntőjében kiemelte: a célkitűzés továbbra is annak elérése, hogy a hazai jogi környezet aktívabban segítse elő a magyar szövetkezeti közösségek hatékony működését, garanciális keretet biztosítva a közösségi értékek érvényesülésének. Patay Vilmos, aki egyben a Hangya Szövetkezetek Együttműködésének elnöke is arról szólt, hogy Magyarországon több mint hatezer szövetkezet működik ? köztük több mint kétezer a szociális szövetkezetek száma ?, melyek tevékenységében mintegy 1,2 millió ember érintett. A magyar szövetkezeti szektor éves árbevétele a becslések szerint 3500-4000 milliárd forint körül mozog.

A Szövetkezetek Nemzetközi Szövetsége Magyar közreműködök segítségével 1895-ben alakult meg Londonban. Napjainkban közel 150 ország egy milliónyi szövetkezőjének érdekeit képviseli. 1923 óta, felhívására, július első hetében világszerte megünneplik a Nemzetközi Szövetkezeti Napot, amelyet az Egyesült Nemzetek Szervezete 1995 óta ugyancsak a világ piros betűs ünnepei közé sorol. A Szövetkezetek támogatták a fenntartható fejlődés céljait. A jelenlévők közfelkiáltással fogadták el a Szövetkezetek Nemzetközi Szövetségének (ICA) alábbi felhívását:

Az ENSZ 2015. szeptemberi közgyűlésén a világ vezetői egyetértésüket nyilvánították a Fenntartható Fejlődés 2030 Agendához. Egyetértettek a 17 fő fenntartható fejlődés céllal, amely közül 3 rendkívüli ügy az elkövetkező 15 esztendőben, az extrém szegénység felszámolása, az egyenlőtlenségek, és igazságtalanságok elleni harc, a klímaváltozás megállítása. A szövetkezetek kivételes szerepet játszanak a célok elérésében, mivel hozzájárulnak a fenntartható gazdasági növekedéshez, szociális fejlődéshez és a környezeti felelősséghez. Ajánljuk a nemzetközi nap alkalmából a szövetkezeteknek, hogy ünnepeljék és mutassák meg, hogy a szövetkezetük a szövetkezeti elvek és értékek által miként támogatja a fenntartható fejlődési célokat!

A 2016. évi Szövetkezeti Nemzetközi Nap szlogenje: A Szövetkezetek: erő a cselekvésre a fenntartható jövőért! A szlogen kiválasztása kifejezi a szövetkezetek közreműködését az ENSZ Fenntartható Fejlődés Céljaihoz. A szövetkezetek fontos partnerek a Fenntartható Fejlődés Céljai eléréséhez, mivel helyi gyökereken, és tagsági irányításon alapulóan erősítik a demokráciát, gyakorolják a társadalmi befogadást, és a környezeti megfontolásokra tekintettel működnek, mindezek jelentős gazdasági hatást gyakorolnak a világgazdaságra. Július 2-án, a Szövetkezetek Nemzetközi Napján nyilvánítsuk ki támogatásunkat a Fenntartható Fejlődés Céljaihoz! ? hangzott el az ICA honlapján is olvasható felhívás.

Az Országos Szövetkezeti Tanács a Magyar Szövetkezeti Szövetségek tanácskozó testülete. Tagjai ? ÁFEOSZ-COOP Szövetség; HANGYA Szövetkezetek Együttműködése (HANGYA); Iskolaszövetkezetek Országos Szövetsége (ISZOSZ); Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége (LOSZ); Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ); Magyar Iparszövetség (OKISZ); Magyarországi Diákvállalkozások Országos Szövetsége (DiákÉSZ); Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ); Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) ? javaslatára egy-egy Szövetkezeti Érdemrendet adtak át az arra érdemeseknek. A Himnusszal kezdődő egyórás ünnepség a Szózat hangjaival zárult, melyet ünnepi fogadás követett a Kerengőben.

Szóljon hozzá!