ZETApress

hírportál

Bringáztak a kicsi bocsok

Kicsi bocsok a biztonságos ovibanKétszáz óvodát ismertek el a gyermekek biztonságos közlekedésre neveléséért. A Biztonságos Óvoda-pályázat az öt éve, több mint ötven szervezet bevonásával működő Élet Úton-program stratégiájába illeszkedve indult el. A közös munka egyik fő célja, hogy Magyarországon a közúti közlekedés során egyetlen 14 év alatti gyermek se veszítse életét.

Az Erkel utcai Kicsi Bocs Óvoda udvarán június 16-án megrendezett díjátadó ünnepségen Berta Tamás, a KTI Közlekedéstudományi Intézet közlekedésbiztonsági központvezetője elmondta: a program a gyerekek biztonságos közlekedésére való nevelését tűzte ki célul. Zombory Miklós, Ferencváros óvodai nevelésért felelős alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket, köztük Nagyné Dobó Erikát, a Kicsi Bocs Óvoda vezetőjét. Mivel az Önkormányzat mindig nagy hangsúlyt fektetett a kicsik nevelésére, örömének adott hangot, hogy az óvoda önálló intézményként adta be a pályázatot. Szerinte a közlekedésre nevelésnek legkésőbb az óvodában el kell kezdődnie, melyre kitűnő lehetőséget ad a most átadásra kerülő KRESZ-park is!

? A fejlesztési minisztérium küldetésének érzi, hogy minden lehetséges módon támogassa a lehető legkorábban elkezdett közlekedésre nevelést, ezzel alapozva meg a hazai közlekedéskultúra fejlődését ? mondta el Mosóczi László, az NFM közlekedésért felelős helyettes államtitkára a Biztonságos Óvoda program záróeseményén. A programban felkészített trénerek keresték fel az érdeklődő intézményeket, konzultációval és mintafoglalkozáson mutatva be, hogy a közlekedés érdekes és motiváló témakör, az ismeretek játékos feladatokkal is átadhatók. A meglátogatott óvodák a gyermekeknek szóló OviJogsit és beragasztható matricákat kaptak. A résztvevők vállalták, hogy a közlekedési témacsoportot beépítik nevelési programjukba, és egy közlekedési koordinátort jelölnek ki. A program végén a tréner és a pedagógusok kérdőív segítségével mérik fel az óvodások tudását, közlekedési ismereteit.

A baleseti mutatók javításához elengedhetetlen a legfogékonyabb kortól folyamatos, intézményi keretek között működő felkészítés, amely felelős vezetőket enged az utakra. A beérkezett pályázatok magas száma, a fokozott érdeklődés láttán a minisztérium a program folytatását tervezi. A fejlesztési tárca távlati célként arra törekszik, hogy a közlekedők biztonságközpontú felkészültsége a legfejlettebb országok szintjére emelkedjen ? fejtette ki Mosóczi László.

Dr. Bói Lóránd, a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. üzletágvezetője köszöntőjében elmondta: öt éve indult az Élet Úton program, melynek lényege, hogy ebben a korban kell megalapozni azt a tudást is, melyet iskolás korban és felnőttkorban is tovább lehet fejleszteni, a közlekedési balesetek elkerülése érdekében.

Az első 200 érvényes pályázatot benyújtó, minden programelemet teljesítő intézmény elnyerte a Biztonságos Óvoda címet. Az elismerő oklevél mellett az épületre kihelyezhető plakett is igazolja, hogy az intézmény fontosnak tartja a gyermekek közlekedésbiztonságát, és tesz is érte. Az óvodák saját jó gyakorlataikat önálló pályázati részben mérethették meg, az öt legjobb pályamunkát szakmai zsűri választotta ki, az azokat benyújtó gyulai, debreceni, besenyőtelepi, paksi és dél-pesti óvodák teljes KRESZ-pályát nyertek, melyet a nagycsoportosok máris kipróbáltak.

Szóljon hozzá!