ZETApress

hírportál

Térkép a zajról

ZajtérképEredményesen lezárult a minap a Budapest és vonzáskörzete zajtérképe című projekt, mely 2005 decemberében indult és a Környezetvédelmi és Infrastruktúra Operatív Program (KIOP) támogatásával valósult meg ? tudtuk meg délelőtt a Városházán.

Az Európai Unió irányelvének megfelelően elkészített stratégiai zajtérkép egy olyan térinformatikai alapú várostervezési eszköz, melynek használatával előzetesen, még a tervezési folyamatban meghatározható a különböző városrendezési, fejlesztési tervek zajhelyzetre gyakorolt hatása, illetve közép- és hosszú távú zajcsökkentési tervek készíthetők.

A stratégiai zajtérképek Budapest és vonzáskörzete zajhelyzetét, valamint a jogszabályban előírt stratégiai küszöbérték meghaladásának mértékét tükrözik zajforrás-csoportonként (közút, vasút, üzemi zajforrások, repülési zaj), egész napra és külön az éjszakai időszakra. Ezen túlmenően információval szolgálnak a zaj által érintett lakosság számáról, lakóépületek, érzékeny intézmények (kórházak, iskolák) helyzetéről.

Az intézkedési tervek ? amelyek településenként a stratégiai zajtérképek alapján készültek el ? az eddig megtett zajvédelmi intézkedéseket, valamint a zajkonfliktussal érintett (stratégiai küszöbérték feletti) területeken a zajcsökkentéshez szükséges intézkedéseket is tartalmazzák.

Az intézkedések öt éven belüli megvalósulása esetén a közúti közlekedési eredetű zajforrás esetében az egész napi (Lden) lakossági érintettség szám a legmagasabb terhelési kategóriákban legalább 28 százalékkal csökken, míg az éjszakai lakossági érintettség (Léjjel) a legmagasabb terhelési kategóriákban gyakorlatilag 50 százalékkal csökken. Budapest és vonzáskörzete stratégiai zajtérképe és a hozzá tartozó intézkedési terv a Fővárosi Önkormányzat honlapján, a Budapest Portálon ezen a címen folyamatosan elérhető.

Szóljon hozzá!