ZETApress

hírportál

Oscar-díjas ingatlanfejlesztés

Nemzetközi siker lett a Ferencvárosi tömbrehabilitációs program. A közel negyed évszázada indult ferencvárosi tömbrehabilitációs program nyerte el a szakma legkiemelkedőbb nemzetközi elismerését a FIABCI Prix d?Excellence 2016. évi nagydíját ? tudatta Harsányi Péter sajtóreferens.

A szakma Oscar-díjának számító nemzetközi nívódíj az ingatlanfejlesztési csúcsteljesítményeket ismeri el, melynek 61 éves fennállása során elsőként díjazott magyar pályázatot az úgynevezett Master Plan (Településfejlesztés) kategóriában. Több mint 1200 teljes egészében felújított lakás, 76 ezer négyzetméternyi új vagy megújult zöldterület, számos megújult és más funkciót kapott régi épület ? többek között ezek jellemzik az ingatlanfejlesztés Oscar-díját elnyert ferencvárosi tömbrehabilitációs projektet. Ferencvárosban az elmúlt évtizedekben megvalósult fejlesztések eredményeként 1200 lakás újult meg, több mint ezer család költözhetett modern otthonba. Csak az önkormányzat által kezdeményezett projektekre több százmilliárd forintot költöttek részben saját forrásból, részben pályázati pénzek felhasználásával.

A hosszú távú projekt meghozta a magánbefektetők építési kedvét is, az elmúlt két évtizedben több mint 150 lakóingatlan-fejlesztést valósítottak meg vállalkozások, amelyek során összesen hétezer új lakás épült összesen 76 ezer négyzetméternyi park, játszótér jött létre a kerületben. ? Középső-Ferencváros a IX. kerület közel 80 hektáros, 44 tömbnyi városrésze. A komplex fejlesztés elindításának idejében az eredetileg sem túl magas presztízsű városrész erősen leromlott állapotba került. 1990-ben Ferencváros jelentős mértékben a budapesti átlag alatt maradt szinte minden lényeges társadalmi viszonyokat (foglalkoztatottak, iskolázottság, jövedelmi viszonyok) tükröző mutatóban. A városmegújítási akciók sikerének köszönhetően a IX. kerületben a 2000-es évek derekára sikerült megállítani az elvándorlást, sőt egy azóta is tartó intenzív beköltözési folyamat figyelhető meg ? nyilatkozta dr. Bácskai János Ferencváros polgármestere.

A FIABCI a legnagyobb és legátfogóbb, 61 éves múltra visszatekintő nemzetközi ingatlanszakmai szövetség, amelynek világszerte 60 országban több mint 120 szakmai szervezetben van tagozata. A FIABCI Prix d`Excellence Nemzetközi Nívódíj-pályázaton a világ legjobb ingatlanfejlesztéseit díjazzák. A FIABCI-pályázatnál a nemzetközi zsűri főbb szempontjai az ingatlanfejlesztés koncepciója és eredménye, építészeti színvonala, a kivitelezés minősége, az alkalmazott műszaki megoldások színvonala és a környezettudatos fejlesztés voltak, emellett értékelték a fejlesztés eredményességét, valamint az ingatlanfejlesztés társadalmi hasznosságát és jelenlegi hasznosítását is.

A ferencvárosi tömbrehabilitáció értékelésénél a zsűri figyelembe vette, hogy komplex módon optimálisan elégíti ki a társadalmi igényeket. Továbbá kiemelte a fejlesztés átfogó minőségét és a működtetés színvonalát is, s nem csupán az esztétikai, méretbeli vagy funkcionális tulajdonságokat pontozta. Magyar projekt először viheti haza a legnagyobb elismerést a FIABCI Prix d`Excellence Nemzetközi Nívódíj-pályázaton, a legmagasabb kategóriában!

Szóljon hozzá!