ZETApress

hírportál

Madarak Városa Ferencváros-projektzáró az FMK-ban

A Ferencvárosi Művelődési Központ adott otthont ma délelőtt a Madarak Városa Ferencváros ünnepélyes projektzáró eseményének. A novembertől májusig tartó program során a kerületi óvodások és iskolások Ferencvárosban élő madarak megfigyelését, életük dokumentálását végezhették.

A fentiek mellett madáretetők és odúk kihelyezésével, rajzversennyel és számos kreatív programmal csatlakozhattak a kerületi madárvédelmi projekthez, melyhez Ferencváros Önkormányzata biztosította a résztvevő óvodák és iskolák számára a madáretetőket, a madáreleséget, a kreatív foglalkozások lebonyolítását, a tábori munkát és a madárvédelmi programhoz szükséges ismeretanyagot.

A díjátadón Gerséné Varga Ildikó, a Madarak Városa Ferencváros programfelelőse, a Leövey Klára Gimnázium biológia-földrajztanára köszöntötte a résztvevőket: dr. Bácskai János polgármestert, Schmidt Egon ornitológus Kossuth-díjas írót, Nyíri Béla szakértőt, valamint a projektben részt vevő óvodák és iskolák képviselőit. A program február 3-ai állomásáról idekattintva olvashatunk.

Dr. Bácskai János köszöntőjében elmondta: madarak nélkül szomorú lenne az életünk, hiszen napszaktól függően különféle madarak énekében gyönyörködhetünk. A polgármester kiemelte: csak a Bakáts téren legalább hatféle madárfaj található, ezért is fontos, hogy a gyerekek a madarak életét segítő, védelmező tevékenységükkel valóban a madarak városává tegyék Ferencvárost.

Schmidt Egon ornitológus örömének adott hangot a kiállított szép rajzok láttán, majd a legismertebb városi madarakról tartott egy kis előadást, melyet egy rögtönzött vetélkedő is színesített. Ezután Nyíri Béla átadta a különdíjakat a Méhecske Óvodának és a Kőrösi Csoma Sándor Két-tannyelvű Általános Iskolának. A különdíjként megkapott webkamerákkal a madarak életébe nyerhetnek bepillantást a gyerekek anélkül, hogy megzavarnák őket az életükben.

Dr. Bácskai János polgármester adta át a novembertől májusig tartó program összesített eredményei alapján megítélt díjakat, egyúttal köszönetet mondott a projektben részt vevő intézmények tanulóinak és felkészítőiknek. Az óvodák közül I. helyezett az Ugrifüles Óvoda, II. a Napfény Óvoda, III. pedig az Epres Óvoda lett. Az iskolák közül az I. díjat a Kosztolányi Dezső Általános Iskola, a II. díjat a Bakáts téri Ének-Zenei Általános Iskola, a III. díjat a Weöres Sándor Általános Iskola és Gimnázium érdemelte ki. A Madarak Városa Ferencváros-projekt novemberben újra indul, mert a téli időszak az, amikor kiemelten fontos az itthon telelő madarak segítése.

Szóljon hozzá!