ZETApress

hírportál

Kápolna alapkő Dél-Pesten

Gáncs Péter PestszentimrénÚj evangélikus templom épül Budapesten. A pestszentimrei Luther-kápolna alapkövét Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke áldotta meg és helyezte el a közösség elöljáróival ma délután. 13 éve végzett püspöki szolgálata alatt egyetlen temetői kápolnát szentelhetett csak fel Békéscsabán.

Gáncs Péter igehirdetésében arról beszélt, hogy az új templom egy magtárra emlékeztet majd, úgynevezett csűrtemplom lesz. Az ilyen templomoknak nagy hagyományuk van a protestáns templomépítészetben. ? Mi nem égbetörő katedrálisokat akarunk emelni, hanem olyan hajlékot, ahol a mag, Isten éltető igéje mindenki számára elérhető ? fogalmazott a püspök. Bár az építkezést elkezdik, és reméli, hogy a reformáció 500. évfordulójára, 2017-re el is készül, a szükséges pénznek egyelőre csak a fele van meg ? tette hozzá az elnök-püspök ?, mégis szeretné hinni, hogy egy százezres kerületben lesznek segítőkész vállalkozók, és sikerül a híveket is mozgósítaniuk, hogy vállaljanak áldozatot az új templomért.

Ughy Attila (Fidesz-KDNP), Budapest-XVIII. kerület polgármestere köszöntőjében kiemelte: ahol templom épül, ott közösség épül, ott az emberek külön-külön és együtt is gazdagodnak. Pünkösdkor az első keresztény gyülekezet születését, az összetartozást ünneplik a keresztények, ezért méltó ajándék, hogy évezredek elteltével épp ezen az ünnepen fog templomépítésbe a pestszentimrei evangélikus közösség.

Krizsán András, a templomot tervező Ybl-díjas építész hangsúlyozta, hogy az elmúlt évtizedekben sokat változott a templomépítészet, és a klasszikus formák helyett az egyszerűbb, letisztult formavilág került előtérbe. Így született a Luther-kápolna alapkoncepciója, a magtár, amelyet a protestáns lelkivilághoz közelálló puritán formák jellemeznek. Az egyszerű forma azonban igyekszik majd maximálisan megfelelni a funkciónak, és nemcsak liturgikus, hanem közösségi térrel is szolgálni a közösséget.

Szóljon hozzá!