ZETApress

hírportál

Karancslapujtői kondér

Az Óperencián túl, még azon is túl, ott ahol Karancslapujtő nagy faluja kezdődik. Ennyire azért nincs messze a Salgótarján mellett lévő falu. A Bocuse d’Or árnyékában Czakó Mártinak, a Szabad-tűzi Lovagrend Nógrád megyei elnökének nehéz dolga volt ? tudatta a fotókat is készítő Bézi Péter.

Mártika most több csapatott szervezett az idei versenyre ahol százféle étel készült, nem beszélve a sok házi süteményről. Nagy esemény volt a részvevők felvonulása, akit huszárok kísértek. A régi majálisokat idézve megjelent a Munkáspárt is ? de hogyan kerültek a múlt hétvégi főzőversenyre?

Újdonság volt az óriás 2,25 méteres palacsinta készítése. Eszembe nem jutott volna hogy hogy lehet 2,25 m palacsintát sütni, ráadásul szabad tűzön? Mint tudni illik, a palacsintának két oldala van, így mindkét oldalát meg kell sütni. Az óriáspalacsinta épp hogy elég volt a fesztivál 3000 látogatójának. Színvonalas színpadi műsor kísérte a főzőversenyt: trambulin-zenekar, a helyi néptáncosok magyar és cigány táncokkal, énekesek és egy nagy létszámú Jackson inspirációs tánc csoport, a pesti hastáncművésznőről nem is beszélve…

Mint vendég abban a tisztességben részesültem, hogy megkóstolhattam a Duci-csapat töltött káposztáját, a Bogácsi-csapat vargányás pusztapörköltjét és a Marcsi-csapat pacalját és vadasát. A kóstolót ne úgy tessenek gondolni, hogy egy kisadag, hanem emberesen megpakolják ám a tányért! Mert hogy csak kóstoló… és én meg úgyis kisember vagyok, így nőnöm kell és erről mindegyik vendéglátóm maximálisan. A négy étkezés után az ember elgondolkodik a jövőn …nekem az járt a fejemben, hogy sziesztázni kellene!

Négy étkezés után azért egy pici amatőr vélemény fogalmazódott meg. A töltött káposztát Nógrádban sok helyen édes káposztába is töltik, itt most a savanyú hozzám közel álló verzió készült. A füstölt íz hiányzott, de a hús és a rizs aránya tökéletes volt. A pusztapörkölt szaftja kellően sűrű bársonyos színű és megfelelően fűszerezett vargánya ízt azonban nem találtam. Körmös pacal kocsonyássága szaftja fantasztikus volt, nem beszélve a mellé kapott cigány platnin sült cigány kenyérről. Vadas galuskával, kivetni valót nem találtam benne… a gondolat, hogy fröccsözni kellene vagy sziesztázni, viszont megfogalmazódott. Hát azt a pacalt Krúdy Gyula is megírta volna, amiben benne volt a füstös íz, a szaftja a napfényre szivárványosan megcsillant. Tunkolni lehetett a ropogós cigány kenyérrel.

A pacal végére érvén ott maradt a köröm leszopogatása, azt tudatosítva, hogy bizony egyszer mindennek a végére érünk. A tányérban maradt szaftot kitörölni. Lelkes amatőrként valahogy pont belehibáztam a kóstolásba. A nagy létszámú mester szakácsok tisztelt zsűrije ezüsttel díjazta a csülkös pacalt. Ezen gasztronómiai élmények és a ismerősök miatt érdemes elmenni most már lassan zarándoklatként is a Park Partira! A tavaly május 16-ai Nógrád megyei főzőversenyről idekattintva olvashatunk.

Szóljon hozzá!