ZETApress

hírportál

Sonkafalat mangalicából

A mangalica megmentésének 25. évfordulójának tiszteletére rendezett tegnapi ünnepségen a Magyar Konyha sonkafalatversenyt szervezett négy ismert szakács részvételével a Larus Étterem és Rendezvényközpontban. A versenyzők 300 gramm érlelt mangalicasonkából készítettek háromféle ételt, kanapét, a spanyol tapának megfelelő falatokat.

A négy versenyző: Palágyi Eszter, a Costes, Bíró Lajos, a Bock bisztró, Jahni László, a Kistücsök séfje és Ruprecht László, a Stílusos Vidéki Éttermiség elnöke volt. Mondhatnánk, hogy az eseménynek három Michelin-csillagos zsűrije volt, hiszen Gerendai Károly, a Costes és a Costes Downtown tulajdonosa és Pintér Katalin, az Onyx tulajdonosa is tagja volt az értékelő triónak. A vidéki konyhákat a zsűriben Csapody Balázs, a Kistücsök-étterem tulajdonosa képviselte. Fotóink Lantai József felvételei.

Rendelkezésükre állt egy indukciós lap, a többi alapanyagot maguk hozták a helyszínre. Palágyi Eszter nagy sikert aratott a Sonkaingecskével, készített sonkát tölcsérben és egy bruschetta is helyet foglalt a tányérokon. Bíró Lajos szokásához híven véres-hurkával töltötte meg a sonkát, készített rácpontyot és káposztalevest is sonkával. Ruprecht László libamájat, zöldborsópudingot és pácolt füstölt retket is használt a fogásokhoz, Jahni László meg természetesen balatoni alapanyagokat használt. A szemesi Kistücsök ételeinek egyik állandó alapanyagát: a nyurga-pontyot, a somogyi spárgát és a sóskát. Fantasztikus ételek születtek. A zsűri Palágyi Eszter falatjait találta a legjobbnak, Ignacio Garcia Pérez, a Segoviai Szakácsok Egyesületének elnöke pedig különdíjjal jutalmazta Ruprecht László falatjait.

Pénteken ünnepelte a Jamones Segovia és a Tóth & Olmos Kft. a mangalica megmentésének 25. évfordulóját. 1991-ben, Juan Vicente, a Monte Nevado Sonkagyár tulajdonosának fia bejárta a világot zsíros sertéseket keresve. Nyugat-Európa országain kívül járt Bulgáriában, Lengyelországban, sőt még Kínába is eljutott, majd Magyarországra látogatott, ahol régi egyetemi barátja, Tóth Péter vitte el néhány sertéstelepre. Az egyik hortobágyi telepen ? miközben fehér sertéseket mutogattak neki ? meglátott egy disznófejű birkának kinéző állatot. Ez volt a mangalica. Mondhatjuk, itt kezdődött a mangalica XXI. századi története. (A 2011. februári Mangalica Fesztiválról idekattintva olvashatunk.) A sonkafalat verseny előtt a jelenlévők egy vetítéssel kiegészített előadáson megismerték a magyar mangalica megmentésének kalandos történetét. A magyar sejtésfajta jelenkori negyedszázadáról zajlott beszélgetés magyar és spanyol szemszögből.

Az idén 25 éves Olmos és Tóth Kft. az a magyar vállalkozás, amely a mangalicát visszavezette a magyar köztudatba és a gasztronómiába. A Larusban megrendezésre kerülő pénteki eseményen a spanyol sonkagyár képviselői mellett spanyol újságírók és tévések is megjelentek. A Spanyol Televízió külön filmet forgatott a mangalicáról, jártak egy Debrecen melletti mangalicatelepen és interjút készítettek mangalicatenyésztőkkel. A pénteki rendezvény egyik legizgalmasabb eseménye a sonkafalat verseny volt. A Magyar Konyha gasztromagazin által szervezett ünnepségen jelen volt José Ángel López Jorrín spanyol nagykövet és Lévai Anikó, a magyar first lady, aki a verseny díjait adta át. Természetesen mindenki megkóstolhatta a húsz hónapig érlelt mangalicasonkát, a szintén magyar mangalicából készült tarját és karajból készített falatokat is.

Szóljon hozzá!