ZETApress

hírportál

Kisvasút és kézihajtány

Felcsúti állomásKözismert jelenség, hogy minden, ami épül, gyarapodik, létrejön, annak nem örülünk, hanem valahogyan próbáljuk támadni, valahogy kikezdeni. Ezt cinizmusnak lehet nevezni, de cinizmusból még nem épült semmi! ? mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Vál-völgyi kisvasút délelőtti átadása után.

Ha a bírálókra hallgatnának, soha semmi nem történne Magyarországon, de a síneket le kell rakni, az országot építeni kell! ? fejtette ki a miniszterelnök. A ’70-es években a kommunisták által felszedett vasutat még az 1800-as években hozták létre Bicske és Székesfehérvár között. Az új kisvasút ennek a vonalnak csak egy rövid, a felcsúti Pancho Aréna és az alcsúti Arborétum közötti szakaszán épült meg, de el kellene vinni Bicskéig! ? mondta.

A délelőtt átadott Vál-völgyi kisvasút 600 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatással valósult meg. A távlati cél az egykor létező, korábban használt nyomvonal felélesztése, ezzel a térség turisztikai fejlődésének megindítása. Az elképzelések szerint más kisvasutak mintájára összekapcsolnák az érintett turisztikai és szórakoztató-központokat. Az elmúlt években az ország erdei vasútjai 2,7 milliárd forint értékben újultak meg: ez hét uniós projektet jelent, amelyek közül ötről (például a lillafüredi, a szilvásváradi és a Börzsönyben épült erdei vasútról) már 2010 előtt megszületett a döntés.

Vál-völgyi tájA második szakasz ütemterve készen van, meglátjuk, hogy lesz-e pénz rá ? fogalmazott a kormányfő ?, mivel jelentős önerőt kell vállalni, amelyet a mostani fejlesztéshez a futballakadémia alapítványa adott. Magyarországon tizenöt erdei kisvasút van, amelyekre 2015-ben nyolcszázezer ember váltott jegyet, amiből kitűnik, hogy a kisvasútra épülő turizmusra komoly igény van az országban. Az utóbbi években hét kisvasút épült, beleértve a ma átadott Vál-völgyit is. Egyrészt fejleszteni kell a meglévőket, de a kisvasutak számát tovább kell növelni is! ? mondta.

A Vál-völgyi kisvasút szép útvonalon van, és egyelőre ugyan kicsit rövid szakaszon halad, de ha megépítik Bicskéig, le lehet majd jönni a Budapest környéki körvasúttal vagy az elővárosi vasúttal is. Az egész országot várjuk ide a felcsúti kisvasúthoz! ? mondta a miniszterelnök és arról is beszélt, hogy kiskorában a lakása mellett haladt el a vasút, s gyermekkori álma volt, hogy valaha majd kézihajtányozhasson a síneken. Ehhez viszont nincsen szükség kisvasútra!

Szóljon hozzá!