ZETApress

hírportál

Borászok Rádpusztán

A Balatonboglári Borvidéki Borversenyen az újságírók is szavazhattak. A Dél-balatoni Borút Egyesület tegnap rendezte meg a Balatonboglári Borvidéki Borversenyt. A rendezvénynek ezúttal is a Rádpuszta Gasztro- és Élménybirtok adott otthont ? tudatta P. Nagy Ildikó.

A borversenyen a négy szakmai bírálóbizottságon túl Magyarország borvidékei közül elsőként a Dél-balatoni Borút Egyesület vonta be a média képviselőit is a borok bírálatába, így idén első alkalommal kiosztották a Borvidéki Borverseny médiadíját is. A borversenyt a hagyományokhoz híven dr. Kállay Miklós professzor emeritus, a Szent István Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézet igazgatója elnökletével tartották meg. A borverseny szakmai bizottságában helyet foglalt még három olyan Az év bortermelője-címmel büszkélkedő borász, aki a régió borászati hírnevét öregbíti: Garamvári Vencel (2006), Konyári János (2008) és Légli Ottó (2010). Ők a kategória-győztes borok (ún. csúcsborok) bírálatát végezték.

A borverseny menetéről és jelentőségéről Bujdosó Ferenc, a Balatonboglári Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke hangsúlyozta: a szakmai bírálatok alapján a nevezett 144 tétel ? köztük 83 fehér, 25 rozé, 27 vörös, 9 gyöngyöző és pezsgő) közül a legtöbb ezüst minősítést kapott. Tehát az erős középmezőny is mutatja, hogy a borok minősége kifejezetten jó, méltó képviselői a dél-balatoni borok jó hírnevének. ? Nagy öröm számunkra, hogy egyre nagyobb érdeklődés kíséri mindazt, ami a dél-balatoni régióban zajlik, így büszkeséggel tölt el, hogy nemcsak boraink létéről, hanem azok kimagasló minőségéről is tudnak az emberek ? tette hozzá Gádor Dénes, a Dél-balatoni Borút egyesület elnöke.

Nagyarany minősítést ezúttal két bornak ítéltek oda, mindkettőt az IKON Borászat kapta ?11-es évjáratú cabernet franc-jával és Tulipán elnevezésű vörös cuvée-jével. Ez utóbbi lett egyébként a médiadíj győztese is. Arany minősítéssel 26 bor büszkélkedhet, köztük a Rád-Vin, a Kristinus Borbortok, az IKON Borászat, a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet, a Késa Birtok, a Várszegi Pincészet, a Hujber Pince, a Garamvári Szőlőbirtok, a Buzás Szőlőbirtok, a Konyári Pince, Szentpáli Antal, a Pócz Pince és a Veszprémi Pince egyes tételei. Összesen 78 ezüst és 35 bronz minősítés került kiosztásra a borversenyen, valamint három tétel különdíjban részesült. A csúcszsűri hét kategóriában állapította fel a rangsort, az eredmények a következők:

1. olaszrizling ? Várszegi Pincészet: Olaszrizling ?15
2. chardonnay ? Pócz Pincészet: Chardonnay ?15
3. Irsai Olivér ? Garamvári Szőlőbirtok: Irsai Olivér ?15
4. Gyöngyöző ? Hujber Pince: Frizzante ?15 (mustból erjesztett gyöngyözőbor)
5. rozé ? IKON: Rosé cuvée ?15
6. Cabernet franc ? IKON: Cabernet franc ?11
7. Vörös cuvée ? IKON: Tulipán ?11

A média képviselői két szempont alapján adhatták le szavazataikat: a legszebb címke és a legszebb tétel kategóriában. Utóbbit a szakmai zsűri által kiválasztott hét csúcsbor közül vakkóstolás alapján, pontozásos rendszerben értékelhették. A címkeverseny győztesei:

1. hely: Kristinus Borbirtok, Rosé cuvée ?15
2. hely: Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet, Kapitány ?15
3. hely: Gutman Borpince, Star rosé cuvée ?15

A média bora pedig az IKON Borászat Tulipán elnevezésű vörös cuvée-je lett. A díjkiosztóra hagyományosan augusztus első hetében kerül sor a Lellei Borhéten. A borverseny alkalmat teremtett arra is, hogy bemutassák a média képviselőinek a hamarosan elkészülő dél-balatoni gasztro-zsebtérképet, amely a Dél-balatoni Iránytű nevet viseli.

A Dél-balatoni Bor a Balatonboglári Borvidék és a Dél-balatoni Borút Egyesület hivatalos közösségi szervezete. Az összefogás két éve jött létre azzal a céllal, hogy a dél-balatoni bor- és gasztrokultúrát, a régióban rejlő turisztikai és kulturális lehetőségeket népszerűsítse. A borúti tagok ennek érdekében számos programmal várják a Dél-Balatonra látogatókat 2016-ban is. Ezen programok tervezéséhez nyújt segítséget a hamarosan megjelenő Dél-balatoni Iránytű, amely a vendéglátóhelyek, pincészeteken túl azokat a látnivalókat és helyeket is megjeleníti, ahová mindenképp érdemes ellátogatni.

A Dél-balatoni Borút Egyesület

A magyar természeti és kulturális örökség része a minőségi borászat. Ezekhez az értékekhez mérhető gasztronómiai, vendégfogadási kultúrát várnak el a borút állomásaitól, amelyeket szigorú minősítési szabályok szerint választanak ki, és visszatérően ellenőriznek a Dél-balatoni Borút Egyesület szakmai vezetői. Az 1999-ben alakult egyesület tagjai a borút pincészetei, vendéglátói, szállásadói, valamint a térség hegyközségei és települései. A Balaton déli partja mentén közel negyven minősített borúti állomáson ? pincészetekben, éttermekben, szálláshelyeken és kézműves műhelyekben ? várják a borvidék szőlő- és borkultúrája, a táj hagyományai iránt érdeklődő látogatókat egész évben.

Szóljon hozzá!