ZETApress

hírportál

Civilek a Városligetért

Karácsony Gergely polgármesterCivilek demonstráltak a Liget Budapest projekt ellen délután a Városligetben, ahol több mint ötszáz résztvevő formázta meg a Ligetvédők szimbólumát, a bátorságot jelképező ökölből kinövő fát. Köztük volt Karácsony Gergely, Budapest XIV. kerület Zugló polgármestere is.

A megmozdulást rendező szervezetek képviselői elmondták: a demonstrációval a projekt leállítását, visszavonását követelik, és azt, hogy a közpark megújításáról induljon valódi társadalmi párbeszéd. Az esemény moderátora Tömöri Balázs, a Greenpeace Magyarország kampányfelelőse volt.

Lányi András író, ökopolitikus, a VÁRésLIGET.blog.hu képviselőjeként arról beszélt, hogy a Városliget Európa legrégebbi közparkja, és Budapest Európa egyik legszennyezettebb levegőjű fővárosa. ? Aki itt egyetlen fát is ki akar dönteni, merényletet követ el a város lakói ellen! ? hangoztatta. Szerinte azért kell a Városligetet építési telekké változtatni, mert a nemzeti galériát a liget közepén építenék fel, ugyanis a mostani épületét a Várban a kormányfő kiszemelte kormányzati reprezentáció számára.

Kiripolszky Csongor a Ligetvédők képviseletében arról beszélt, hogy a projekttel a Városligetet, a főváros tüdejét érte támadás. Kiemelte: észre kell venni, hogy a társdalomnak kell olyan döntéseket kikényszerítenie, amelyek a társadalom akaratát tükrözik és az érdekeit szolgálják. ? A hatalom a társadalmi konzultációt egyoldalú levelezéssé silányította, törvénnyel lehetetleníti el a sztrájkot és a népszavazást, sok tízezres tömegek demonstrációjáról, petíciójáról pedig nem is vesz tudomást ? jelentette ki.

Schmidt Hajnalka, a Greenpeace Magyarország Egyesület vezetője elmondta: a Városliget a világ első közparkja, meg kell őrizni és fel kell újítani! Ha 20-40 méter magas épületek lesznek itt, akkor a jelenlegi térélmény, a közparki funkció meg fog szűnni. Egy felmérés szerint a fővárosiak 75 százaléka ellenzi, hogy új épületekkel újítsák meg a Városligetet ? tette hozzá.

Reagáltak az építők

Élőkép a NapozórétenA mostani 60-ról 65 százalékra nő majd a rehabilitáció után a Városliget zöldterülete ? közölte a Városliget Zrt. a délutáni demonstráció után, mert szerintük a zöldterület jelentős növelése a park feleslegesen lebetonozott részeinek, a szükségtelenül széles utak és parkolók feltörésével, valamint a használaton kívüli épületek elbontásával megvalósítható, a növényzet rehabilitációja pedig átfogó és hosszú távú szakmai program alapján történik majd. Hozzátették, hogy a Városliget területének jelenleg 35 százaléka beton, a parkon naponta több mint tízezer áthaladó, illetve ott parkoló autó hatása pedig jelentősen károsítja az egyébként is elhanyagolt növényzetet. A betonfelületek visszazöldítésével, az autóforgalom radikális csökkentésével, az intézményi hálózat megújításával és az új kulturális intézmények létrehozásával a Liget Budapest projektnek köszönhetően az évtized végére eddigieknél sokkal élhetőbb, zöldebb és szerethetőbb Városliget várja majd a parkhasználókat ? tudatták.

Szóljon hozzá!