ZETApress

hírportál

Ártatlanokra emlékezünk

Holnap az ?56-os parlamenti sortűz áldozataira emlékezünk. A forradalom 53. évfordulójához és a Harmadik Magyar Köztársaság kikiáltásának 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségsorozat az FVM épülete előtt folytatódik, ahol egész napos ünnepi installációval az 1956-os parlamenti sortűz áldozataira emlékezünk.

Vasárnap 10 és 19 óra között a forradalom civil hősei előtt róhatják le tiszteletüket az emlékezők. Ezen a napon a Kossuth téri vérengzésben életüket vesztett tüntetők emlékére a beépített golyókat egy-egy szál fehér rózsa díszíti. Az árkádok alatti hangszórókból az 53 évvel ezelőtti, 1956. október 25-i eseményeket idéző hangmontázs szól.

Október 25

Emlékezzünk!

A felvételeken a Szabad Európa Rádió archív bejátszásai, valamint Tamási Lajos: Piros vér a pesti utcán című verse is elhangzik. Korabeli ruhába öltözött történészhallgatók segítik a helyszínen a történelem e szomorú gyásznapjának a megértését. A Kossuth téren a Forradalom lángjánál ? 10 és 18 óra között a díszőrség előtt ? a látogatók is elhelyezhetik az emlékezés mécseseit.

Szerdán halványul el a láng

Az ünnepi rendezvénysorozat hagyományosan a november 4-i gyásznapon zárul. A záróünnepségre a Hősök terén 11 órakor közjogi méltóságok jelenlétében, katonai tiszteletadás mellett kerül sor. A Forradalom lángja is ezen a napon, szintén a hagyományos katonai tiszteletadás mellett, 18 órakor halványul el a Kossuth téren, de sosem alszik már ki teljesen.

Szóljon hozzá!