ZETApress

hírportál

Nemet a gyűlöletre!

Együtt a gyűlölet ellenMondj nemet a gyűlöletre! ? volt a mottója a másfél év után lezáruló Összefogás a gyűlöletcselekmények ellen című programnak, amelyet a Norvég Civil Támogatási Alap finanszírozásával valósított meg az Ebony Afrikai Egyesület ? tudtuk meg délután az Andrássy úton.

A széles civil összefogással zajló program eredményeit, az elkészült szakmai, módszertani anyagokat, valamint a további együttműködési lehetőségeket a mai projektzáró rendezvényen ismertették az egyesület vezetői. A MagNet Közösségi házbeli eseményen a programban résztvevő hivatalos szervek és civil szervezetek képviselői, szakértők és kutatók is felszólaltak.

Az Ebony Afrikai Egyesület 2014 szeptemberében indult projektjéhez több mint 20 civil szervezet, ezen kívül több szakértő, egyetemi tanár és kutató is csatlakozott, akikkel közösen azon dolgoztak, hogy hatékonyabb mechanizmusokat dolgozzanak ki a gyűlöletcselekmények visszaszorítása, az áldozatok és potenciális áldozatok jogtudatosságának növelése, a gyűlölet-bűncselekmények áldozatainak megfelelőbb segítése érdekében. A projekt során több hivatalos szerv és hivatal is segítette az egyesület munkáját, ezzel is hozzájárulva a civil és az állami szektor közötti jobb együttműködéshez.

Egyperces néma csenddel emlékeztek az áldozatokra az Összefogás a gyűlölet-cselekmények ellen című projekt zárórendezvényén a résztvevők. Telt házzal zajlott a MagNet Házban múlt héten az Ebony Afrikai Egyesület NCTA által támogatott Mondj NEMET a gyűlöletre! mottójú, Összefogás a gyűlölet-cselekmények ellen című projektjének zárórendezvénye. A programon képviseltette magát többek között a Norvég Nagykövetség, az ORFK, az Igazságügyi Minisztérium, a Norvég Civil Támogatási Alap lebonyolító alapítványai, közel 20 civil szervezet, valamint egyetemi professzorok, kutatók, szakértők, emberi jogi aktivisták és művészek.

Az eseményen köszöntő beszédet mondott Erős Barbara a Demnet ? Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány stratégiai programigazgatója az NCTA lebonyolító alapítványainak képviseletében és tolmácsolta a Norvég Nagykövetség üzenetét is. Beszédet mondott továbbá Nagygyőr Csilla, az ORFK Gyűlölet-bűncselekmények szakvonal országos koordinátora; dr. Irina Molodikova és Molnár Péter a Közép Európai Egyetem professzorai; dr. Krémer Ferenc rendészettudományi kutató és Déri Miklós fotóművész. A civil szervezetek részéről felszólalt Kovács Pál, a Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület elnökségi tagja; Dombos Tamás, a Gyűlölet-bűncselekmények elleni munkacsoport szakértője, a Magyar LMBT szövetség ügyvivői testületének tagja, valamint a Háttér Társaság ügyvivője; Lőrincz Marcell, a Szubjektív Értékek Alapítvány vezetője, valamint az Európai Rasszizmus Elleni Hálózat elnökségi tagja, Orbán Krisztina Kolos, a Transvanilla, a transz nemű emberek érdekeit képviselő egyesület vezetője és Gányi Miklósné Ilona roma polgár- és emberi jogi aktivista. Az esemény végén Ekiudoko Miriam, az Ebony Afrikai Egyesület elnöke, emberi jogi aktivista mondott beszédet.

A programot az egyesület a Varsói Gettófelelés 73 évfordulójának napjára, valamint a Holocaust magyarországi áldozatainak emléknapjához is kapcsolódóan szervezte, ezzel is felhívva a figyelmet az előítéletek és a gyűlölet lehetséges következményeire. A rendezvény hivatalos zárásaként a jelenlévők 1 perces néma csenddel emlékeztek meg az előítéletek, a kirekesztés, a gyűlölet, az erőszak és a népirtások áldozataira. Az eseményen az egyesület vezetői ismertették a széles civil összefogással zajló program eredményeit, az elkészült szakmai, módszertani anyagokat, valamint a további együttműködési lehetőségeket is.

Az Ebony Afrikai Egyesület 2014 szeptemberében indult projektjéhez közel 25 civil szervezet csatlakozott (köztük a Gyűlölet-bűncselekmények elleni munkacsoport, az Amnesty International, a Magyar Helsinki Bizottság, a Nemzeti és Etnikai Jogvédő Iroda, a TASZ, A Magyar LMBT Szövetség, az Oltalom Karitatív Egyesület, a Menedék Egyesület, a Szubjektív Értékek Alapítvány, a Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület, a Dialógus Platform Egyesület, a Jövőkerék Alapítvány, a Háttér Társaság, a Transvanilla Egyesület és a FAERLEO az Európai Roma Rendvédelmi Bajtársi Közhasznú Egyesület). Emellett több szakértő, egyetemi tanár és kutató is csatlakozott a kezdeményezéshez, akikkel közösen azon dolgoztak, hogy hatékonyabb mechanizmusokat dolgozzanak ki a gyűlöletcselekmények visszaszorítása, az áldozatok és potenciális áldozatok jogtudatosságának növelése, a gyűlölet-bűncselekmények áldozatainak megfelelőbb segítése érdekében.

A projekt során több hivatalos szerv és hivatal is segítette az egyesület munkáját, ezzel is hozzájárulva a civil és az állami szektor közötti jobb együttműködéshez. A program keretében kerekasztal-beszélgetések és képzések kerültek megrendezésre, valamint elkészült egy módszertani útmutató civil szervezeteknek és segítőknek a gyűlöletcselekmények felismerése, visszaszorítása, megelőzése, az elkövetők felelősségre vonása, a hatékonyabb áldozatsegítés és monitoring, az eredményesebb szemléletformálás és együttműködés érdekében.

Szóljon hozzá!