ZETApress

hírportál

Napenergiáért díjaztak

Sztányi Péter és dr. Petrányi CsabaNapkorona Bajnokot díjazott a HAJDU Zrt. Hazánk legnépszerűbb napenergiás versenyét idén Újszilvás nyerte ? tudatta a PResston PR, a HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt. kommunikációs partnere.

Napkollektoros rendszerrel díjazta a Napkorona Bajnokság győztesét a HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt. A Napkorona Bajnokság hazánk legnépszerűbb napenergiás versenye, melyre olyan települések nevezhettek, ahol az önkormányzat fejlesztésében jelentős, napenergiát hasznosító beruházások valósultak meg. Az Energiaklub által megálmodott kezdeményezésre idén már hatodik alkalommal került sor. A pályázat győztese az idén Újszilvás önkormányzata lett, ahol az utóbbi évek fejlesztéseivel egy főre levetítve a legtöbb szén-dioxidot spórolták meg.

A Napkorona Bajnokság díjátadó ünnepségen a HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt. részéről Sztányi Péter kereskedelmi igazgató adta át a nyertes település, Újszilvás polgármestere részére az első helyet szimbolizáló oklevelet. ? Társaságunk mindig komolyan vette a környezetvédelmet. Stratégiai feladatnak tekintjük az új anyag- és energiatakarékos, környezetbarát technológiák bevezetését. Komoly erőfeszítéseket teszünk a helyi, a hazai és a nemzetközi közösség elvárásainak teljesítése és a környezetszennyezés, toxikus kibocsátás, energiafelhasználás csökkentése érdekében. Az idei Napkorona Bajnoknak felajánlott díjunk egy 2 darab napkollektorból álló szolár rendszer, amely tartalmazza a hozzá kapcsolódó 300 literes tartályt és szükséges szolár állomást is. A több mint félmillió forintos napkollektoros rendszer használati meleg-víz előállítására alkalmas, hozzávetőlegesen egy négytagú család igényeit elégíti ki vagy akár egy kisebb közintézményét. Idén először szponzoráltuk a Napkorona Bajnokságot ? mondta el Sztányi Péter, a HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt. kereskedelmi igazgatója.

Fontos jó példákkal motiválni a települések lakosait ? ahol az önkormányzat energiabarát fejlesztéseket valósít meg, ott a helyi lakosok is előbb választanak környezettudatos megoldásokat. Az önkormányzatok a hasonló beruházások által függetlenedni tudnak a nagy energiaellátóktól is, ami összecseng az Európai Uniós irányvonallal is. A fejlett országokban jellemzően több kisebb energiaellátó rendszer működtetésére törekszenek.

Az Energiaklub hagyományteremtő céllal szervezi évek óta a Napkorona Bajnokságot, amely környezettudatos szemlélet kialakítására ösztönöz. ? Egy nemzetközi kezdeményezés hazai adaptációja a Napkorona Bajnokság. A verseny lényege, hogy az egy lakosra eső legmagasabb arányú napenergia hasznosítással büszkélkedő önkormányzat lesz a bajnok, az a település, ahol a lakosszámra vetítve legtöbb napelem, napkollektor termeli az energiát. A Napkorona Bajnokságon minden települési önkormányzat pályázhatott országszerte. A versenybe az önkormányzati tulajdonú vagy hasznosítású napelemekkel, napkollektorokkal lehetett nevezni. Idén 23 önkormányzat versengett, ez nagyjából 150 megújuló energiás projektet jelent. Ebben a kisebb intézményeket ellátó napkollektoroktól a hatalmas napelem parkig minden benne van. Érdekes tapasztalat, hogy nem csak a nagy, koncentrált termeléssel lehet jó eredményt elérni, több településen is a sok kicsi sokra megy-elv érvényesül: a több, kisebb rendszer összességében jelentős szén-dioxid-megtakarítást hoz ? tette hozzá Király Zsuzsanna, az Energiaklub Napkorona Bajnokság programvezetője.

A HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt. által felajánlott napkollektor nagy szerepet kap az idei Napkorona Bajnok, Újszilvás településének energia-hatékony fejlesztésében. ? Újszilvás másodjára vesz részt a Napkorona Bajnokságon, örülünk, hogy az idén megnyertük a versenyt, és az ezzel járó díjat. Az ökotudatosság központi szerepet játszik a település vezetőségének és lakóinak gondolkodásában is. A képviselő-testülettel együtt elsődleges szempontnak tekintjük azt, hogy fenntartható települést működtessünk. Településünk óvodája és iskolája is ökominősítést kapott. Az önkormányzat napenergiát hasznosító beruházásai közül kiemelkedő például a 400 kW órás csúcsteljesítményű, napkövető napelem-rendszerünk, mely látogatható oktatóbázisként is funkcionál. A HAJDU-tól kapott napkollektoros rendszer a legjobb helyre kerül, hiszen egy kulcsfontosságú intézményünk, az újszilvási Kerekerdő Óvoda hasznosíthatja azt ? fűzte hozzá Dr. Petrányi Csaba, Újszilvás polgármestere, Magyarország legnaposabb településeinek képviselője.

HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt.

NyereményA HAJDU Zrt. nagy hagyománnyal rendelkező cég, 1952 óta ismert és elismert magyar vállalkozás, magyar telephellyel, magyar tulajdonosi háttérrel. Az épületgépészettel és háztartási-gépgyártással foglalkozó HAJDU Zrt. a mai napig piacvezető tartálygyártó Magyarországon. A régi Hajdúsági Iparművekből alakult HAJDU Cégcsoport ma több mint 750 főt foglalkoztat, így évek óta az egyik legnagyobb munkáltató a térségben. A hazai háztartásokban népszerűvé vált termékek után megújuló energiát hasznosító készülékeket is már 20 éve gyártanak. 1996-ban vezették be a piacra az indirekt fűtésű, hőcserélős forróvíztárolók első generációját.

Azon túl, hogy az indirekt fűtésű tárolók többféle kivitelben is rendelkezésre állnak, a HAJDU Zrt. gyárt és forgalmaz más jellegű környezetbarát készülékeket is: napkollektorokat, puffertárolókat, hőszivattyús forróvíztárolókat, kondenzációs gáz- és vegyes-tüzelésű kazánokat. Termékeik innovatív jellegét és kiváló energiahatékonyságát bizonyítják az elmúlt években nyert különféle díjak, mint például a HAJDU puffertárolókra 2010-ben kapott Magyar Termék Nagydíj, az IDE 75 F típusú indirekt tárolókra 2013-ban elnyert E.ON Energiatakarékossági Díj, vagy a legutóbb, 2015-ben a HB 300-as hőszivattyús forróvíztároló családjuknak odaítélt Magyar Termék Nagydíj. A vállalat modern technológia alkalmazásával a környezettudatosság jegyében gyártja és tervezi termékeit. Nagy hangsúlyt fektetnek az energia-hatékony megoldások népszerűvé tételére.

Szóljon hozzá!