ZETApress

hírportál

Bátor nők Erzsébetvárosban

Temérdek izgalom, készülődés, összesen tízezer facebook- és emailszavazat, közel százötven pályázat kiértékelése után tegnap este megünnepeltük Magyarország kiemelkedően bátor nőit az Akácfa utcai Mazel Tov Étteremben.

Csaknem tízezer szavazat érkezett be hozzánk a különböző fórumokon a Szuper WMN közéleti pályázatának öt jelöltjére. Ezeknek pedig körülbelül a 40 százalékát Sándor Mária ? fekete ruhás nővért ? a Magyarország a Magyar Egészségügyért Civil Társaság alapítója kapta. Ezzel ő lett a közéleti Szuper WMN fődíjasa.

A másik négy közéleti Szuper WMN-jelölt is temérdek megérdemelt szavazatot kapott. Hosszú Katinka úszónő ? aki most sem jött haza a külföldi edzőtáborból ? szembeúszva az árral őszintén a nyilvánosság elé állt, hogy elmondja, milyen problémákat lát az úszószövetségben. Ámon Ada, az Energiaklub vezető tanácsadója két évtizede küzd azért, hogy ne a civilek és a szakértők tájékoztatása nélkül történjenek olyan állami döntések, mint például a Paksi Atomerőmű bővítése, vagy a Tolna megyei uránbányászati beruházás. Pataki Ági producer 2015 nyarán egy pillanatig sem hezitált, hanem azt tette, amit a szíve diktált: gyűjtést indított, adományozott, önkénteskedett a Budapestre érkező menekültek megsegítésében. Péterfy-Novák Éva író az Egyasszony című könyvvel áttört egy kőkemény falat. Saját tragédiáját írta meg tabudöngető módon, hibátlan irodalmi érzékkel, mellyel a nők ezreinek adott erőt ahhoz, hogy megtörjék saját csendjüket.

A közéleti kategória győztesének Pásztory Dóra kétszeres paralimpiai bajnok úszó, a WMN szerzője és a portál főszerkesztője, D. Tóth Kriszta adták át a díjat, egy különleges WMN brosst, amelyet Nyoszoli Kinga iparművész tervezett. Sándor Mária könnyeivel küszködve vette át a díjat, szavakat is nehezen talált, végül egy Szent Gály Kata idézettel mondott köszönetet: ? Szeretnék méccsé lenni, mely bevilágít egy szobát, csak egy szál deszkahíddá lenni, ami szakadékot ível át, csak egy kanálka mézzé lenni, hogy legyen az élet édesebb, csak egy segítő kézzé lenni, ami teheti azt, amit tehet! ? mondta Sándor Mária.

A civil díjra a WMN magazin pályázatot írt ki, amelyre a portál olvasói két héten át, egyoldalas ajánlólevéllel jelölhetnek a környezetükből olyan nőket, akiket érdemesnek tartanak az elismerésre. A felhívásra csaknem 150 jelölés érkezett. A civil szférából a SzuperWMN ? díjat Dr. Both Emőke, a BAGázs Közhasznú Egyesület vezetője nyerte. A fődíjas mellett két második helyezettet és egy különdíjast hirdettek. Előbbi elismerést Fodor Ágnes, a Vakok és Gyengén-látók Közép-magyarországi Regionális Egyesületének elnöke, valamint Nagy Mariann szociálpedagógus, a medgyesi gyermekotthon vezetője kapták; utóbbit Dr. Szőke Judit, a Polgár Alapítvány igazgatója, kisebbségi jogvédő vette át. ? Azt gondolom, hogy ez az elismerés annak is szól, hogy az ügy, amit képviselek fontos, és örülök, hogy nyilvánosságot kap. Nagyon hiszek abban, hogy azzal, ha minél többen foglalkoznak a roma integrációval, és hallanak arról, hogy vannak megoldások egy fontos üzenetet is közvetítünk aminek minél több emberhez el kell jutnia ? mondta Dr. Both Emőke.

A civil szféra díjazottjainak D. Tóth Kriszta, valamint kolléganői: Szentesi Éva, Both Gabi, Fiala Borcsa és Kormos Anett adták át az elismeréseket. Dr. Both Emőke számára a fődíj mellett a WMN szerkesztősége 200 ezer forintot ajánlott fel, amellyel az általa képviselt civil ügyet segítheti. A különdíj mellé egy négyfős családi pihenés járt a Várgesztesi Villapark felajánlásával, a két második helyezettet az oklevélen kívül egy-egy Marks&Spencer voucherrel is megajándékozták. A WMN magazin civil díjazottjainak munkáját továbbra is figyelemmel kíséri, segíti őket további munkájukban, ügyük kiteljesítésében.

Szóljon hozzá!