ZETApress

hírportál

Siófokon az új Katamarán

A Siófok Katamarán ünnepélyes átadásával kezdetét vette tegnap a 170. hajózási szezon a Balatonon! Március 26-án Nagyszombaton Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter adta át a forgalomnak ünnepélyes keretek között a Balaton első akadálymentes hajóját.

A Siófok Katamaránt első útján kerekesszékesek is kipróbálhatták. Ezzel vette kezdetét a 170. hajózási szezon, mely során a Balatoni Hajózási Zrt. számos újdonsággal és rendezvénnyel várja az utasokat. A húsvéti hosszú hétvégén a menetrendi hajózás mellett négy kikötőben is sétahajózási lehetőséget is kínál a Társaság. Fotóink Zátonyi Gergely felvételei.

A balatoni hajózás hagyományosan nagyszombaton indul, idén ennek megfelelően március 26-án vette kezdetét hivatalosan a 170. hajózási szezon, melyet a megújított Siófok Katamarán ünnepélyes vízre bocsátásával ünnepelt a Balatoni Hajózási Zrt. A nagy érdeklődéssel kísért siófoki eseményen Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Witzmann Mihály országgyűlési képviselő, Dr. Lengyel Róbert siófoki polgármester és Kollár József BAHART-vezérigazgató (a vele készült március 3-ai interjú idekattintva olvasható) közreműködésével ? ünnepélyesen átadta a forgalomnak a teljes felújításon átesett Siófok Katamaránt.

? Nekünk, magyaroknak a Balaton egy létforma és egyben nemzeti szimbólum, egy összetartó erő? Hiszem, hogy csak a tradíción, a múlt tiszteletén és a helyi hagyományokon alapuló fejlődés lehet fenntartható és maradandó. A Siófok katamarán újjáépítése is ennek az elvnek a mentén indult. Megőrizve az alapokat egy olyan modern hajó építése volt a cél, amely minden, a mai korban felmerülő igényt képes kielégíteni. Úgy vélem, nagy sikere lesz mind a magyar, mind a külföldi turisták körében ? emelte ki ünnepi beszédében Rogán Antal miniszter.

Felismerve, hogy a ’70-es évek végén forgalomba állított katamaránok konstrukciója mára elavult, a Balatoni Hajózási Zrt úgy határozott, hogy felújítja az erősen leromlott műszaki állapotú hajót. Elvárás volt a Társaság részéről a többféle funkcionalitás, komfortos utasszállítás, rendezvényekre való alkalmasság, és a zenés szórakoztatás. A teljesen új koncepció a hajó körbejárhatóságát, a zárt terek átjárhatóságát és több irányból való megközelíthetőségét hangsúlyozza. Az áramvonalas külső felületek, a legömbölyített, íves vonalak, a kerékpár tárolási lehetőség, újszerű térkialakítási egységet képez. A hajózás élményét a mozgássérültek számára is teljessé kívánták tenni, ezért beépítettek egy mozgássérült liftet az egyik hátsó lépcső korlátjára szerelve. Ennek segítségével a kerekesszékhez kötött utasok is meg tudják közelíteni a felső fedélzetet is. A Balaton első teljesen akadálymentesített hajóját a Balatonfüredig tartó első útján a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületének tagjai is kipróbálhatták. Az új vizesblokkban helyet kapott egy mozgássérültek számára kialakított WC is, amelyben a kisgyermekes szülők számára pelenkázó is beépítésre került. A hajó felső szintjén egy prémium kategóriás kávézót alakítottak ki.

? Figyelembe véve a társaság térségben betöltött egyre erősödő szerepkörét, a megvalósítandó stratégiai célokat, illetve a kormányzati elképzeléseket, kijelenthető, hogy minden külső feltétel adott ahhoz, hogy a BAHART fejlődésének új szakaszába lépjen. Az eszközparkunk, szolgáltatásaink színvonalának folyamatos fejlesztése és az egyéb megvalósult beruházásaink mellett, fontos fegyvertény a menetrendi és rendezvényhajóként egyaránt funkcionáló, küllemében és funkcionalitásában is megújult Siófok Katamarán átadása. A hatósági engedélyek alapján akár 500 fő szállítására is alkalmas hajó a legforgalmasabb Siófok ? Balatonfüred ? Tihany útvonalon teljesít majd menetrendi szolgálatot a nyári szezonban ? mondta el a tájékoztatón Kollár József, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója.

A Balatoni Hajózási Zrt. küldetése, hogy ügyfél-orientált és hatékony működés mellett színvonalas vízi-közlekedési, turisztikai és műszaki szolgáltatásokat nyújtson a Balaton térségében. ? tájékoztatta a meghívott vendégeket és a sajtó képviselőit Kollár József vezérigazgató, a hajó Balatonfüredig tartó első hivatalos útja alatt. A 2016-2020 közötti stratégiai időszak kölcsönösen egymásra is ható feladatait 3 kiemelt alapcél köré csoportosította a BAHART új cégvezetése: hatékonyság és jövedelmezőség növelése, ügyfélközpontúság fejlesztése, erőforrások fejlesztése.

Szóljon hozzá!