ZETApress

hírportál

Májusi Bormaraton

Ötvenezer résztvevőre számítanak az év legnagyobb országos közösségi és szabadidősport-rendezvényén. A Nemzeti Bor Maraton indulói tíz nap alatt 2057 kilométert tesznek meg Magyarországon ? jelentették be a szervezők délelőtti sajtótájékoztatójukon.

Mától lehet regisztrálni az idei év legnagyobb országos közösségi és szabadidősport-rendezvényére, a Nemzeti Bor Maratonra. A május 13-a péntek és 22-e vasárnap között megrendezésre kerülő Nemzeti Bor Maraton 2057 kilométer hosszú útvonala Magyarország 121 települését érinti, és hazánk mind a 22 borvidékén keresztül halad. A megszakítás nélkül, tíz napon át tartó sportesemény indulói országszerte 122 szakasz közül választhatják ki azt, amelyiket teljesíteni szeretnék. A szervezők a tavalyi, közel 30 ezer résztvevő után, idén 50 ezer résztvevőre számítanak a Nemzeti Bor Maratonon.

? A tavaly első alkalommal megrendezett, Európa-szerte egyedülálló Nemzeti Bor Maraton azzal a céllal jött létre, hogy nemzeti sikerágazatainkat ? a magyar bort és a magyar sportot ? összekapcsolja, s egy újfajta közösségi élményműfaj megteremtésével hozzájáruljon ezek népszerűsítéséhez és hazánk turisztikai vonzerejének növeléséhez. E célok elérése érdekében már tavaly is jelentős lépéseket tettünk: az első Nemzeti Bor Maratonon 9 ezer futó vett részt, s az országos eseménysorozat egyéb programjaira több mint 20 ezren voltak kíváncsiak. A tavalyi indulók felállították a leghosszabb maratonváltó hivatalos világrekordját is: 257 óra és 5 perc folyamatos futással teljesítették a tavalyi, 2581 kilométeres távot ? összegezte a 2015-ös eredményeket Balla Attila, a Nemzeti Bor Maraton programigazgatója a sajtótájékoztatón.

Míg a tavalyi Nemzeti Bor Maraton célja a világrekord felállítása volt, a 2016-os év sporttematikája az olimpia éve köré épül. A Nemzeti Bor Maraton idei, 2057 kilométeres útvonalát már nemcsak futva, hanem kerékpárral is teljesíthetik az indulók, emellett a kiemelt helyszíneken több más, ötkarikás sportág is részt vesz a kihívásokban. A Nemzeti Bor Maraton május 13-a és 22-e között országszerte mindennap más kiemelt helyszínen várja majd az érdeklődőket változatos programokkal: a helyi bortermelők és kézművesek kirakodóvásárral, borkóstolókkal készülnek, miközben kulturális és szabadidős programok, koncertek teszik teljessé a szórakozást.

A sajtótájékoztatón Balla Attila a Borvidék Szépe országos szépségkirálynő-választás elindulását is bejelentette. ? Mindenki által ismert a nemes bor és a női szépség közt meglévő ősi párhuzam. A Nemzeti Bor Maraton kiemelt külön programjával szeretnénk tovább népszerűsíteni a magyar borvidékeket, és színesíteni a hazai borkultúrát ? mondta el a Nemzeti Bor Maraton programigazgatója. A Borvidék Szépe szépségkirálynő-választásra április 16-án szombatig lehet jelentkezni bármely magyarországi településről, a regisztrációkor azonban meg kell jelölni, hogy mely borvidék színeiben indul a versenyző. A Nemzeti Bor Maratonra az esemény honlapján lehet regisztrálni, ahol az érdeklődők a tíznapos eseménysorozat programjait is áttekinthetik, és további hasznos információkat is találhatnak.

A Nemzeti Bor Maraton fővédnöke dr. Áder János köztársasági elnök, védnöke dr. Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára, sportszakmai védnöke pedig Czene Attila, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke. A Marketing Gyémánt Díjjal kitüntetett Nemzeti Bor Maraton borszakmai védnöke öt hazai sztárborász: Tiffán Ede, Bock József és Gere Attila, a Villányi-borvidék három élvonalbeli termelője, Koch Csaba, a Hajós-bajai-borvidék egyik legsikeresebb pincészetének tulajdonosa, valamint Frittmann János, a Kunság első számú borásza. A Nemzeti Bor Maraton együttműködő partnere a Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Vezérigazgatósága és a Nemzeti Művelődési Intézet, támogatói a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Szabadidősport Szövetség, az MTVA, a Lochner Group, Mórahalom Város Önkormányzata, az evopro, a Törley Pezsgőpincészet, a Sláger TV, a Borászportál és a Red Bull.

Szóljon hozzá!