ZETApress

hírportál

Óhajtjuk a szabad sajtót!

Tóbiás, Klecska, BomberaNincs szabad sajtó szabad társadalom nélkül, sem szabad társadalom szabad sajtó nélkül, a sajtószabadság pontosan megmutatja a társadalom állapotát ? mondta Tóbiás József, az MSZP elnöke délelőtt Újbudán, amikor átadta a pártjuk Szabad Sajtó Alapítványa által 1994 óta 27. alkalommal odaítélt Szabad Sajtó Díjakat.

Bombera Krisztina, az ATV műsorvezetője, Galkó Balázs színész, előadóművész és Klecska Ernő, a Fejér Megyei Hírlap újságírója, lapszerkesztője vette át a 2016-os kitüntetetéseket a Tas vezér utcai Danubius Flamenco Hotelben. A többtucatnyi résztvevő között megjelent Hiller István szocialista országgyűlési alelnök, Horváth Csaba szocialista fővárosi frakcióvezető, Molnár Gyula korábbi szocialista országgyűlési képviselő, Újbuda korábbi polgármestere és Baja Ferenc volt szocialista miniszter, országgyűlési képviselő.

Az ellenzéki pártelnök köszöntőjében kiemelte: a sajtószabadság pontosan megmutatja a társadalom állapotát, és ma semmi ok a magyar sajtó szabadságának ünneplésére. Nem a létező, hanem az óhajtott sajtószabadságot ünnepeljük! ? fogalmazott arra figyelmeztetve, hogy a közmédia habonyosodik, a tv2 meg vajnásodik. A Fidesz nagyrészt ellehetetlenítette a sajtónak azt a részét, amely nem szolgálja ki. De ez a világ nem tart örökké, innen lehet csúnyán bukni! ? jelentette ki a pártelnök. Szerinte a kormánypárt, amely régen liberális volt, később konzervatív, majd mára populista lett, a saját régi önmaga ellen harcol. Látni, ahogy megfojtja saját korábbi kedvenceit és létrehozza új pártsajtóját, amelyben tilos az önálló gondolat, a valódi kérdés, erénnyé vált a hazugság, munkaköri kötelezettséggé a szolgalelkűség.

Tóbiás a ma délután 13:30-ra meghirdetett pedagógustüntetés kapcsán a szolidaritás fontosságát hangsúlyozta: a tanárok nemcsak önmagukért, hanem a többi iskolai közalkalmazottért, a gyerekekért, a szülőkért és a jövőnkért tüntetnek. Meg kell szólítani a társadalmat, türelmesnek kell lenni, nem elfoglalni, hanem megérteni! A Fidesz a 2002-es választási veresége után létrehozta a polgári köröket, ám ez a törekvés a Civil Összefogás Fórummal (CÖF) a civilség otromba paródiájává vált. Sosem lesz itt már békemenet! ? vélekedett a szocialisták elnök-frakcióvezetője.

A díjazottak közül Bombera Krisztina az ELTE angol-amerikanisztika szakán, majd a jogi karán végzett. Tavaly novembertől minden hétköznap 21 órától Simon Andrással váltásban számolnak be a legfrissebb eseményekről a képernyőn. Galkó Balázs színművész 1970-ben végzett a Színművészeti Főiskolán, tagja volt a Nemzeti Színház és a 25. Színház társulatának, játszott Szolnokon, Kecskeméten, Miskolcon, létrehozója és meghatározó részvevője a Művészetek Völgyének, jelenleg szabadúszóként Sopronban lép fel. A Fejér megyei Klecska Ernő végzettsége szerint villamosmérnök és mérnökközgazdász, aki nemcsak korrekt tájékoztatása, hanem a kisebbségek jogainak védelmében tett erőfeszítésinek elismeréséért vehette át a kitüntetést.

Szóljon hozzá!