ZETApress

hírportál

Az élményhez hajó visz!

Vezérigazgatói interjúA március 6-án vasárnap estig látogatható 39. Utazás kiállításon a Nemzeti Regatta és Balatoni Hajózási Zrt. is bemutatkozik. A tegnapi nyitónapon Kollár Józseffel, a BAHART vezérigazgatójával beszélgettem az A-pavilonban lévő standjukon. Fotónk Kovács Miklós siófoki állomásfőnök felvétele.

Kollár úr egy éve került a hajózási cég élére. Nem vérbeli hajós, de nem is ez a feladata, neki a gazdasági feltételeket kell biztosítania, s mivel végzettsége szerint közgazdász, erre minden esélye megvan. Tíz éven át egy nagyvállalat divízióigazgatója volt, most ennél jóval kisebb, mintegy 300 fős céget kell irányítania. Persze eddig sem volt idegen számára a Balaton, apósával ? a sokak által ismert és tisztelt Mecseki Karcsi horgászboltossal ? gyakran kiment a vízre a Karló vitorláson. A BAHART-nál viszont csak egy vitorlás van, amit különjáratokra lehet kibérelni. A június 11-12-ei Nemzeti Regattát, a magyarországi települések vitorlás fesztiválját ? melyről idekattintva olvashatunk ? a Magyar Vitorlásszövetséggel együtt szervezik meg Siófokon. Ez nem a családi kapcsolat miatt van, mert dr. Kollár Lajos, a vitorlások elnöke csak névrokona Kollár József vezérigazgatónak.

A menetrend szerinti vízi-közlekedést a mintegy 30 hajóból álló motoros flottával oldják meg. Szlogenjük is ez: A BAHART a Balaton motorja! Ezzel kötik össze az északit a déli parttal és a part menti településeket egymással. A hajóknak a áprilisi előszezontól az október végi utószezonig akkor is ki kell futniuk a kikötőből, ha csak néhányan utaznak rajta, mert nekik minden utas egyformán fontos. Hajóik biztonságosak, hajósaik képzettek, s a legnagyobb vihar sem tudná felborítani őket. Persze fontos az utasok biztonsága, de a csekély vízmélység miatt hajóik elsüllyedhetetlenek. A téli Balaton, a jegesedés sem árthat nekik a kikötőkben, mert a dokkok kialakítása olyan, hogy a jégnek kellő tágulás biztosított, így nem a hajókat fogják összenyomni a dermesztő mínuszokban.

Az első hajó minden évben Nagyszombaton fut ki a siófoki kikötőből, melyet az északi parton, Balatonfüreden fogadnak majd. Így lesz ez idén is, a Siófok katamarán március 26-án indul. Áprilisban még a nagy hajók a kikötőben maradnak, s csak a nyári szezonban állnak munkába. A menetrend szerinti járatok mellett sok hajójuk várja, hogy bérbe vegyék őket egy-egy eseményre. Mivel erre nagy az igény, legalább egy hónappal előbb kell ezeket megrendelni. A tavalyi 47. Kékszalag vitorlásverseny július 2-ai balatonfüredi rajtját a Csobánc médiahajón néztem végig, míg a VIP-vendégek az exkluzív Szent Miklós hajón kísérték a mezőnyt.

A cégvezető számára minden part-menti település egyformán fontos, vezetőikkel jó kapcsolatra törekszik. Szívesen reklámozza hajóin a települések műemlékeit, múzeumait, éttermeit, vagy helyi eseményeit, mert neki is érdeke, hogy a látogatók hajóval közelítsék meg ezeket. Kivetítőkön mutatja be az érdekességeket, hogy a fél-egyórás hajóúton ne csak a vizet bámulják az utasok, hanem közben hasznos információkhoz jussanak. Utasaik a vendéglőkben beváltható kuponokat is kapnak, melyekkel ott kedvezményesen étkezhetnek. Várnak turistacsoportokat is hajóikra. A környező települések megismerésének megszervezését és az idegenvezetést már nem vállalják, hanem ezt azokra bízzák, akik be szeretnének butatkozni.

Megmaradnak idén is a jól bevált diszkóhajók, és az utolsó járataik indulását kitolták. Együttműködnek a többi közlekedési szolgáltatóval is. Több balatoni vasútállomáson a hajók menetrendje is megtalálható, s a hajóállomásokon is kiteszik a vasúti menetrendeket. Viszonossági alapon egymás utazási igazolványait is elfogadják, így a MÁV-dolgozók és családtagjaik is ingyen utazhatnak a menetrend szerinti hajókon és kompokon. Ha Balaton, akkor Hajózás! ? ajánlhatjuk mindenkinek, nemcsak a Balaton szerelmeseinek.

4 hozzászólás

  1. Nagyon jó riport és mindent megtudtam, amit eddig kerestem és nem találtam meg az Utazás kiállításon. Köszönöm

  2. Most találtam rá az Önök honlapjára. És nagyon kellemes benyomást tettek rám az itt található cikkek. Leginkább Az élményhez hajó visz! cím ragadta meg figyelmemet. Kiváló és nagyon tartalmas cikk. Csak gratulálni tudok a szerzőjének. Tisztelettel Fodor József (a vízi sportok szerelmese)

  3. Nagyon tetszett a cikk. Külön örülök annak, hogy ebből megtudhattam, azt a számomra fontos hírt: az utolsó járataik indulását kitolták. Három gyerekes családapa révén ezt különösen tudom értékelni az új vezérigazgató úrnak Remélem személyesen is részt vehetünk a június 11-12-ei Nemzeti Regattán, a magyarországi települések vitorlás fesztiválján!

  4. A Nemzeti Regatta egy csodás esemény lesz mindenki számára és a Balaton, az egykori élmények helye is érdekes visszatekintésre ad alkalmat mindenki számára. Gratulálók a fenti cikkhez és az egész oldalhoz, amit a kiváló újságíró készített el!