ZETApress

hírportál

Iskolai beruházások

Boros Anita helyettes államtitkárOrszágszerte indulnak a tanterem, tornaterem és tanuszoda beruházások. Több mint 38 milliárd forintból összesen 24 tanterem, 25 tornaterem, 24 tanuszoda és 5 komplett iskola épülhet meg a következő tanév végéig a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Programban.

A felgyorsult fejlesztéseknek köszönhetően sok esetben már idén használatba vehetik a létesítményeket az iskolások ? jelentette be Boros Anita, az NFM vagyonpolitikáért felelős államtitkár feladatait is ellátó vagyongazdálkodásért felelős helyettes államtitkára délelőtt Budán. A kormány 2014 februárjában döntött a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Programról, melynek eredményeként hiánypótló beruházások valósulnak meg jellemzően járásközpontokban.

A program végrehajtását 2015. április 1-jétől vette át a fejlesztési tárca. A beruházások elsődleges célja a demográfiai változások okozta tanteremhiányok kezelése, a mindennapos testnevelés és az úszásoktatás infrastrukturális feltételeinek biztosítása az iskolások számára. Boros Anita kiemelte, hogy a 78 projektből álló, összesen 38,7 milliárd forint értékű beruházás-sorozat teljes egészében központi költségvetési forrásból megy végbe. A minisztérium kezdeményezésére az önkormányzatoknak nem kell önrészt fizetniük a projektek megvalósításához.

A program első ütemében szereplő 24 tanterem közül tízet már átadtak (Csanádpalota, Diósd, Dunaharaszti, Dunakeszi, Győrújbarát, Nagykovácsi, Petőfiszállás, Sződ, Telki és Vácduka). A fennmaradó fejlesztések előkészítése, kivitelezése folyamatban van. A program részeként Budakeszin, Dunakeszin, Fertődön, Geszten és Izsákon komplett iskolák épülnek meg. 25 településen a helyi igényekhez igazodva új tornatermek létesülnek. A tanuszodáknál a kivitelezők kiválasztására irányuló 18 közbeszerzési eljárás hamarosan lezárul, 6 esetben az eljárás dokumentációja előkészítés alatt áll.

A tornatermek és tanuszodák tervezése során fokozott figyelmet fordítottak arra, hogy a kulturális hagyományoknak megfelelő építészeti megjelenésű létesítmények illeszkedjenek a helyi épített környezethez és adottságokhoz. A 24 tanterem és a 25 tornaterem felépítménye önkormányzati tulajdonba, míg a 24 tanuszoda az állam tulajdonába és a Nemzeti Sportközpontok (NSK) vagyonkezelésébe kerül. Az uszodák mindennapos üzemeltetéséről a továbbiakban az NSK gondoskodik, ezzel tehermentesítve az érintett önkormányzatokat.

Szóljon hozzá!