ZETApress

hírportál

Ferencvárosi áldozatok

Az áldozatokra emlékezőkA Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján Nagy Ferenc egykori lakóhelyén, a Ráday utca 9. szám alatti emléktáblánál tartott megemlékezést Ferencváros Önkormányzata, melyen részt vett a IX. kerületi polgármester és az alpolgármesterek mellett dr. Vas Imre parlamenti képviselő, valamint több önkormányzati képviselő is.

A rendezvény elején az emlékezők a Patrona Hungariae Iskolaközpont kórusával együtt elénekelték a Himnuszt. Utána dr. Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnökhelyettese emlékeztetett: talán nem is túlzás azt mondani, hogy annyiféle és olyan számos áldozatot követelt a kommunizmus, hogy jószerivel bármelyik napot kijelölhettük volna emléknapnak. Nem mehetünk el szó nélkül a kommunizmus bűnei mellett! Ma már alig találunk valakit, aki vitatná, hogy a nemzetiszocializmushoz hasonlóan a kommunizmus is egy őrült eszme volt: Sztálin hóhérai váltották fel Hitler hóhérait! Az 1956-os forradalom 60. évfordulójához közeledve úgy zárta beszédét: rendkívül fontos, hogy a magyar fiatalok ismerjék meg a XX. századi diktatúrák szellemi eltévelyedéseit!

A megemlékezés egy népdallal folytatódott, majd Lázár Balázs elszavalta Faludy György: Széljegyzet papír nélkül című versét. Utána dr. Bácskai János polgármester és Kállay Gáborné alpolgármester elhelyezte Nagy Ferenc emléktáblájánál az Önkormányzat koszorúját. Ezt követően a Nemzeti Emlékezet Bizottság, a POFOSZ, a Fidesz, a Fidelitas, a Jobbik és az LMP helyi szervezete, valamint a Ferencvárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat, a ROKUS IX. Közhasznú Egyesület és a Ferencvárosi Úrhölgyek Polgári Egyesületének képviselői helyezték el a megemlékezés koszorúit.

A Szózat eléneklése után a rendezvény a Pinceszínházban folytatódott, ahol Tallián Mariann, Bolyki Blanka és Lázár Balázs közreműködésével Faludy György, Nagy László, Petri György és Kányádi Sándor versei mellett Johann Sebastian Bach műveiből hallhattak egy összeállítást csellón az emlékezők.

Szóljon hozzá!