ZETApress

hírportál

Pécsett járt a NEB

Tegnap este a Pécsi Tudományegyetem 180 regisztrált hallgatója vett részt az Állam- és Jogtudományi Karon megtartott Nagy Egyetemi Borteszten (NEB), amely a tavalyi évben elindult és Európa-szerte egyedülálló, országos borgasztronómiai és sportesemény, a Nemzeti Bor Maraton (NMB) hivatalos betétrendezvénye.

A szervezők megfogalmazása szerint a Nagy Egyetemi Borteszt azt a célt szolgálja, hogy interaktív módon segítse elő a kulturált, minőségi és mértékletes borfogyasztás elterjedését a jövő fogyasztói, az egyetemisták körében ? tudatta Görbe Roland, az NBM projektvezetője. A NEB pécsi állomásán elsőként Kielmayer Kristian, az FM szakértője tartott előadást a Nemzeti Borkiválóság Programról, valamint az extrém bortermelő vidékekről. Ezt követően a szervezők felmérték a hallgatók fogyasztói szokásait, majd Sánta Zoltán nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium szakoktatója a borkóstolás alapjaival ismertette meg a jelenlévőket.

Az elméleti felkészítést követően az egyetemisták végig kóstolhattak egy, a Bock, a Frittmann és a Koch borászatok, Gere Attila Pincészetének, továbbá a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének borait tartalmazó borsort. A kóstolás után a résztvevők ? az első hazai, bortesztelésre kifejlesztett mobilapplikációval ?, az ingyenesen letölthető Bortext alkalmazással pontozták a borokat, azok zamata és illata, valamint összbenyomásuk alapján.

? A Nagy Egyetemi Borteszt résztvevőinek száma a 2015/2016-os évadban országosan megközelíti az ezer főt ? mondta el a pécsi eseményen Balla Attila. A Nemzeti Bor Maraton programigazgatója arról is beszámolt, hogy Koch Csabához, a Nemzeti Bor Maraton főtámogatójához az idei évtől négy további ? Év Bortermelője díjjal jutalmazott ? sztárborász, Tiffán Ede, Bock József és Gere Attila villányi termelők, valamint Frittmann János, a Kunság első számú borásza is csatlakozott.

A tavaly májusban megrendezett I. Nemzeti Bor Maraton azzal a céllal indult útjára, hogy nemzeti sikerágazatainkat ? borvidékeinket és a sportot ? összekötve, egy újfajta közösségi élményműfaj megteremtésével hozzájáruljon ezek népszerűsítéséhez és hazánk turisztikai vonzerejének növeléséhez. Az idén május 13-a és 22-e között megrendezésre kerülő és az ország 121 települését érintő II. Nemzeti Bor Maratonról a szervezők március elejére ígértek részleteket, annyit azonban elárultak a Nagy Egyetemi Borteszt pécsi állomásán, hogy az idei indulóknak már nem csak a futócipőjüket kell majd bekészíteniük.

Szóljon hozzá!