ZETApress

hírportál

Energiahatékonyság Ferencvárosban

Ferencvárosi Művelődési KözpontEurópai Uniós forrásból három ferencvárosi önkormányzati épület energetikai fejlesztése valósult meg a IX. kerületben ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón a Ferencvárosi Művelődési Központban.

A Környezet és Energia Operatív Program KEOP-2015-5.7.0 Középületek kiemelt jelentőségű épületenergetikai fejlesztése pályázaton három, Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata által benyújtott pályázat nyert támogatást, új lendületet adva ezzel a kerületben zajló fejlesztéseknek. A fejlesztéseknek köszönhetően nemcsak az épületek energetikai mutatói javultak jelentősen, hanem a városkép megújításában, modernizálásában is előrelépés történt.

A KEOP-5.7.0/15-2015-0017 Ferencvárosi Önkormányzat Polgármesteri Hivatal épületének energetikai korszerűsítése című projekt keretében a Lenhossék utca 24-28. alatti helyi védettség alatt álló épület hőszigetelésének jelentős javítása volt a cél, mely a nyílászárók cseréjével és a homlokzat részleges felújítással valósult meg. Az elnyert támogatás 110 millió 934 ezer 564 forint, melyet az önkormányzat 43 millió 637 ezer-kétszáz forint saját forrással egészített ki.

A KEOP-5.7.0/15-2015-0018 Ferencvárosi Művelődési Központ épületének energetikai korszerűsítése című projekt keretében a Haller 27-ben található, 1962-ben Szabó István Ybl-díjas építész tervei alapján úttörőháznak épült épület utólagos hőszigetelése és a nyílászárók cseréje valósult meg. Az elnyert támogatás 79 millió 850 ezer 615 forint, melyet az önkormányzat 31 millió 349 ezer 696 forint saját forrással egészített ki.

A KEOP-5.7.0/15-2015-0027 Bakáts Téri Ének-Zene Általános Iskola épületének energetikai korszerűsítése című projekt során a helyi védettség alatt álló épület ? a kerület legrégibb, 150 éves iskolája ? nyílászáróinak cserjére került sor. Az elnyert támogatás 49 millió 376 ezer 330 forint, melyet az önkormányzat 14 millió 625 ezer 320 forint saját forrással egészített ki.

A három projekt megvalósításához összességében 240 millió 161 ezer 509 forint Európai Uniós támogatással valósult meg, melynek ünnepélyes átadására délelőtt került sor. Ünnepi köszöntőt dr. Nemcsok Dénes Sándor, az NFM helyettes államtitkára és dr. Bácskai János IX. kerületi polgármester mondott. Az eseményen részt vett az önkormányzati képviselők mellett dr. Vas Imre országgyűlési képviselő is.

Dr. Nemcsok Dénes Sándor beszédében több szempontból is kiemelkedőnek nevezte a Ferencváros által véghezvitt korszerűsítéseket, melyek példát mutatnak környezettudatosságból, valamint az Európai Uniós pályázati források céltudatos felhasználásából. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium környezeti és energiahatékonysági operatív programokért felelős helyettes államtitkára köszönetet mondott Ferencváros elöljáróinak a fejlesztések lebonyolításáért, valamint a pályázati folyamatban résztvevőknek a felkészültségükért. XX. kerületi lakosként 3 napja kötődik a IX. kerülethez is, mert a Szent István Kórházban született meg nemrég kisfia. Kérdésemre elmondta, hogy nem a Dél-pesti Kórházzal volt problémájuk ? ahol február 3-án új röntgenparkot adott át ? hanem a felsége választott orvosa praktizál a Nagyvárad téri Szülészeten.

Dr. Bácskai János, Ferencváros polgármestere a három megújult épület szimbolikusságát hangsúlyozta. A Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskola Ferencváros egyik legrégibb épülete, a közoktatási intézmények közül az első a kerületben. Az eredeti arculatot megőrző korszerűsítésével Ferencváros Önkormányzata bebizonyította; amellett, hogy a rá háruló feladatokat maradéktalanul el tudja látni, jól fel tudja használni a központi forrásokat is.

A Ferencvárosi Művelődési Központ kerületünk kultúrájának szimbolikus épülete, arculatának megfiatalítása mellett jelentős költségcsökkenés érhető majd el az energetikai újításokkal. A Lenhossék utcai épületben több önkormányzati iroda és a Kormányhivatal működik. Nem mindegy, hogy milyen arcát mutatja Ferencváros lakói felé a helyi elöljáróság és Magyarország Kormánya. A helyi védelem alatt álló, és ennek megfelelően felújított homlokzat ezt szolgálja majd a jövőben.

Bácskai János kiemelte, hogy az elnyert 240 millió forint Európai Uniós támogatás mellé az Önkormányt 90 millió forint saját forrást tudott mellérendelni. ? Ez a három felújítás megmutatta, hogyan lehet gyorsan és hatékonyan szépet létrehozni, hogy Ferencváros jelmondatához hűen gyarapodjon. Hogy olyan otthona legyen az itt élőknek, amiben városi emberként megtalálják azokat az ismertető jegyeket, amiktől érdemes itt élni, tanulni, dolgozni és múlatni az időt ? mondta el Ferencváros polgármestere.

Szóljon hozzá!