ZETApress

hírportál

Bevált az újszerű oktatási forma

Gyerekek, szülők, oktatók egyformán imádják a Skool-t! ? derült ki a Futó utcai EPAM-központban. A szombati workshop témája a videó-játék fejlesztés volt. Közel harminc 12-14 év közötti lány előzetes programozói ismeret nélkül egészen bámulatos szintre fejlődött egyetlen délután alatt.

Programozás gyermekkorban, méghozzá lányként? Hazánkban is egyre több az olyan fiatal, akinek ez a kombináció már nem is furcsa. Köszönhető ez olyan kezdeményezéseknek, mint a Skool, amelynek hatására egyre több lány érdeklődik az IT-képzések iránt. A program indulása óta közel hétszáz magyar lányt bűvölt el a technológia világa, mely tárt karokkal várja őket.

Néhány éven belül a programozási tudás ugyanolyan fontossá válik, mint az írás és olvasási készség. Ezért is foglalkoznak világszerte egyre többen a programozás általános iskolai oktatási módszertanának kialakításával. A technológia hihetetlen gyors változásával szemben azonban az iskolai tananyag egyre nagyobb lemaradásban van. Ezért is népszerűek az iskolapadnál gyakorlatiasabb, élmény-orientált foglalkozások. Az egyik eredményesebb módszer, ha képzett szakember mentorként adja át naprakész tudását. Gyermekeknél ez a módszer különösen hatékony.

Magyarországon erre legjobb példa a 2014-ben nagy lendülettel indult, lelkes tech- vállalatok és- szakemberek támogatásával működő, Skool névre keresztelt kezdeményezés. A Skool-osok töretlen célja, hogy újszerű oktatási formában keltsék fel a fiatal lányok érdeklődését a technológia iránt. A programhoz azóta Magyarország vezető IT vállalatai is csatlakoztak, köztük az EPAM, Magyarország egyik legnagyobb szoftverfejlesztő vállalata, amely az elsők között volt. A Skool indulása óta közel hétszáz 8-18 év közötti lány került közelebb a programozás világához és ismerték meg az informatikai szakma nyújtotta karrier lehetőségeket. Meggyőződésük, hogy a lányoknak helyük van a szektorban és a szektornak is egyre világosabban szüksége van a női gondolkodásra.

Aki már részt vett Skool foglalkozáson, akár szülőként, tanulóként, vagy mentorként, egyaránt állítja: ez a program óriási élmény. Mi lehet a népszerűségének záloga? Többek között az, hogy egy egészen sajátos, önkéntességi alapon szervezett csapat támogatja a programokat szakmailag, akikre a lányok tapasztalt mentorként tekintenek. Mentori támogatásban a Skool egyik legfontosabb partnere az EPAM. Az EPAM dolgozók lelkesedése pedig töretlen, a vállalat önkéntes tábora a programkezdés óta már 50 főre bővült, ami azt jelenti, hogy minden negyedik önkéntes EPAM-os.

? Jó érzés valami olyanban részt venni, amivel a gyerekek a tanulást sikerélményként, felfedező, örömteli tevékenységként élhetik meg. Remélem 10-15 év múlva minél többükkel fogok kollégaként találkozni, mint és jó érzéssel fog eltölteni, hogy részese lehettem annak, hogy ezt a szakmát választják. Alig várom, hogy ezek az ügyes, okos fiatalok aktív szereplőivé váljanak a technológiai innovációnak ? mondta az EPAM egyik Skool-oktatóvá avanzsált fejlesztője.

A másik siker-összetevő, hogy a gyerekeket valóban sajátos módszerekkel ösztönzik a gondolkodás, és kreatív problémamegoldó szemlélet felé. ? A tech ismeretek mellett olyan készségfejlesztésre is fókuszálunk, mint például az önbizalomnövelés, az ambíció, a problémamegoldás és kritikus gondolkodás ? mondta Major Zsófi, a Skool társalapítója. ? Az EPAM e-Kids Program keretein belül minden olyan kezdeményezést szívesen támogatunk, amely elindítja a gyerekeket a kreatív gondolkodásmód kialakulásának útján. Ezért volt számunkra is fontos, hogy kollégáink szakértelmével és lelkesedésével, valamit irodánk nyújtotta technikai felszereltséggel a Skool és a KódGarázs programok mellé álljunk ? tette hozzá Bozsó Attila, az EPAM regionális fejlesztési igazgatója.

Az EPAM

Az 1993-ban alapított USA központú EPAM Systems, Inc. (NYSE: EPAM) a legnagyobb komplex szoftverfejlesztési megoldásokat kínáló cég Közép- és Kelet-Európában. Magyarországon közel 1400 főt alkalmaz Budapesten, Szegeden és Debrecenben működő irodáiban. A New York-i tőzsdén jegyzett EPAM számos elismeréssel rendelkező dinamikusan fejlődő cég, amelynek ügyfelei között több Fortune 500 vállalat is megtalálható.

Szóljon hozzá!