ZETApress

hírportál

Robotok az Aulában

RobonAUT 2016Mint hétfőn már beharangoztuk, önállóan működő robotjárművek versenyét tekinthették ma meg az érdeklődők a Műegyetem Q-épületének Aulájában. Az év első intelligens autóversenyén 11 csapat robotautója vett részt.

RobonAUT 2016 címmel hirdetett robotépítő versenyt a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszéke az MSc képzésben résztvevő villamosmérnök és mechatronikus hallgatók számára. A versenyen 3 fős csapatok és az általuk épített önállóan működő (autonóm) robotjárművek-átalakított modellautók-vehettek részt. A robotautóknak kettős feladatot kellett teljesíteniük: egyrészt emberi beavatkozás nélkül végig kellett menniük egy akadálypályán, útjuk során a lehető legtöbb részfeladatot teljesítve, másrészt minél nagyobb sebességgel végig kellett haladniuk egy gyorsasági pályán.

A pálya elrendezése előre nem, de elemei ? adott rádiójelre történő indulás, helyes irányba fordulás egy forgóasztalon, párhuzamos parkolás, utánfutó felvétele és letétele parkolóban, határátkelő, billenő hídon való áthaladás ? ismertek voltak a résztvevők számára. Verseny közben semmilyen kommunikáció nem megengedett a robot és a külvilág között. A verseny egyes fordulói között a robotok szoftverének módosítására lehetőség volt. A nézők az autókra szerelt kamera segítségével a hatalmas kijelzőfalon és az interneten valós időben tudták követni az eseményeket a robotok szemszögéből is.

A verseny nem titkolt célja, hogy a mesterképzésben résztvevő hallgatók ne csak elméleti ismereteket sajátítsanak el, hanem azt alkalmazó gyakorlati tudásra is szert tegyenek, mutassák meg, hogy mire képes 2016-ban egy magyar mérnökhallgató a BME-n. A versenyző csapatok munkáját a tanszék doktoranduszai és oktatói közül kikerülő mentorok kísértek figyelemmel az elmúlt hónapokban.

? A 7. alkalommal megrendezett versenyen való sikeres részvétel komoly mérnöki ismereteket igényel. A feladat teljesítéséhez el kell mélyedni a mikrokontrollerek világában, az irányítástechnika, az elektronikus áramkörök, valamint a programozás rejtelmeiben. Ezen akadályokat leküzdve hatalmas élmény egy olyan berendezés tervezése és építése, mely engedelmesen végzi el a számára betanított feladatokat. A rendkívül látványos, játékos, ugyanakkor nagy szaktudást igénylő versenyen való eredményes szereplés kitűnő ajánlólevél a jövő intelligens autóinak fejlesztéseivel foglalkozó vállalatokhoz történő belépésre. A csapattagok sorában lányok és fiúk egyaránt vállalták a nem kis kihívást jelentő feladatot ? hangsúlyozta Tevesz Gábor egyetemi docens, a verseny egyik fővédnöke.

A verseny főtámogatója az evosoft Hungary Kft., Magyarország meghatározó szoftverfejlesztő vállalkozása. A robotok lelkét jelentő mikrokontrolleres vezérlő egységeket az ST Microelectronics SA bocsátotta rendelkezésre. A versenyt számos további cég és nonprofit szervezet támogatta, úgymint a Lightware Kft., a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft., a Microsoft, a Silicon Laboratories Hungary Kft., az Altium Ltd., a MyActionCam Magyarország BT, a Modellzóna és a Pro Progressio alapítvány. Nem egy közülük már olyan munkatársakkal is büszkélkedhet, akik a korábbi évek RobonAUT versenyeinek sikeres szereplői voltak.

Szóljon hozzá!