ZETApress

hírportál

Nyilvános a jövő évi menetrend

Hónig Péter tárcavezetőA Közlekedési Hírközlés és Energiaügyi Minisztérium honlapján közzétette a jövő évi országos és regionális megrendelésű vasúti közszolgáltatási menetrend tervezetét. Az egyeztetés alatt álló javaslat véglegesítési határideje október 31-e ? tudatta a MÁV Press.

A tervezetben foglalt változtatások bevezetésével az országos jelentőségű vasútvonalakon több járat indulna kiszámítható gyakorisággal és egyes esetekben 5-10 perccel rövidebb menetidővel. A szaktárca szeptemberben ismertette a pályahálózat és a személyszállítási megrendelés országos és regionális jelentőségű elemekre bontására vonatkozó pontos elképzeléseit. Előbbi kategóriába a főként nemzetközi, távolsági és elővárosi közlekedésben használt vasúti infrastruktúra tartozik, ezt egészítik ki a regionális és az egyéb vonalak (turisztikai célú vagy iparvágányok).

Az országos jelentőségű viszonylatokon a most közzétett menetrendi javaslat egyértelműen előnyben részesíti a vasúti megoldásokat a közúti alternatívákkal szemben. Ennek megfelelően itt a vonatközlekedéssel párhuzamos autóbuszos szolgáltatásokra leadandó megrendelést jelentősen csökkentené a szakminisztérium.

Ezeken a vasútvonalakon, elsősorban a vidéki nagyvárosok és Budapest között több járat indulhat, a korábbinál nagyobb, kiszámítható gyakorisággal: az elővárosokból 20-30 perces, távolabbról 1-2 órás ütemben. Több viszonylaton érezhetően, 5-10 perccel csökkenhet a menetidő az új menetrendben.

Négy, az országos jelentőségű vasúthálózattól távolabb eső megyei jogú város központi régióba irányuló forgalma magasabb színvonalon szolgálható ki autópályán közlekedő buszokkal. Így Eger, Hódmezővásárhely, Salgótarján és Szekszárd esetében az autóbuszos menetrendek érhetőek el a honlapon.

A regionális közlekedésben a tervek szerint a jövő évi menetrendek az utazási igényeket rugalmasabban, alacsonyabb állami támogatási szint mellett kiszolgáló autóbuszos megoldásokat részesítik előnyben. A megrendelésből a jelenlegi állás szerint kimaradó vasúti viszonylatok esetében az összességében jobb elérést biztosító helyettesítő autóbuszjáratokról olvasható összefoglaló táblázat a honlapon.

A javaslatok a szaktárca augusztus végén közzétett menetrendi koncepciójában foglalt alapelveknek megfelelően álltak össze. A regionalizáció, a vasúti és közúti közszolgáltatások közötti indokolatlan párhuzamosságok megszüntetése, valamint a működés közlekedési módok közötti és közlekedési módokon belüli jobb összehangolása segítik egy színvonalasabb szolgáltatást nyújtó, gazdaságosabb helyközi közösségi közlekedési rendszer kialakítását. A változások kiemelt célja a jelenleg nemzetközi összehasonlításban is alacsony ülőhely-kihasználtság javítása.

A honlapon bemutatott menetrendi tervezet régiós és érdekképviseleti egyeztetése a közzétételt követően is zajlik. A Nemzeti Közlekedési Hatóság a vonatkozó kormányhatározat alapján folyamatosan végzi a vasúti mellékvonalak pályavasúti és jármű-műszaki állapotának közlekedésbiztonsági felülvizsgálatát. Ennek eredménye is indokolhatja a közzétett javaslat részleges módosítását. A megrendelések véglegesítésének határideje október vége. A 2009/10-es vasúti közszolgáltatási menetrend tervezete és a kapcsolódó információk a KHEM honlapján érhetőek el.

Szóljon hozzá!