ZETApress

hírportál

Soproni Borteszt

A Hűség Városában a Nagy Egyetemi Borteszt! A Nyugat-magyarországi Egyetemen került megrendezésre tegnap a Nemzeti Bor Maraton kiemelt szakmai programja. A 2015/16-os turnus 2. alkalma Magyarország Soproni borvidékének szívében fogadta az egyetemistákat ? tudatta Görbe Roland.

A hivatalos program kezdeteként Balla Attila, a Nagy Egyetemi Borteszt és a Nemzeti Bor Maraton programigazgatója köszöntötte a hallgatókat, bemutatta a programot és a Bortext mobilapplikációt. Kiemelte, hogy a további fejlesztések során is cél, hogy a tudatos borfogyasztásra való nevelésben egy naprakész felületet adjanak a fogyasztók kezébe a magyar borok világáról, ahol nem csak értékelhetik az elfogyasztott tételeket, hanem további szakmai- és ágazati aktualitásokhoz, információkhoz juttatják az applikációt használókat. Ennek a mentén került bele a Bor&Gasztro programajánló, a NÉBIH tudástár, a magyarországi borvidékek és borrégiók leírása az applikációba.

A folytatásban Kielmayer Kristian, a Földművelésügyi Minisztérium szakértője mutatta be a Nemzeti Borkiválósági Programot. A 2013-ban indult kormányzati kezdeményezés alapvető célkitűzése a magyar bor értékesítési lehetőségeinek javítása. Kifejtette, hogy a magyarországi termesztési körülmények között jó minőségben és megfelelő mennyiségben előállítható könnyedebb, divatosabb termékekre építve kívánják megalapozni a magyar borászat jövőjét.

Az interaktív kóstolástechnikai tréning előtt Koch Csaba, a 2014 Év Pincészete díjas borász, a Nemzeti Bor Maraton borszakmai védnöke beszélt a mai magyarországi- és külföldi, borfogyasztási- és borkészítési trendekről. Elmondta, hogy az elmúlt 10 évben tapasztalt kiemelkedő ágazati fejlődés nem lett volna elképzelhető a fogyasztói igények fejlődése nélkül. Ezzel kiemelve hangsúlyozta a 18-35 éves korosztály szerepét, akiket a jövő fogyasztóiként említve kell tudással és tapasztalattal felruházni a tudatos borfogyasztásról.

A program további részében Sánta Zoltán, Nemzetközi Borakadémikus AIWS, a Borkollégium szakoktatója tartotta meg interaktív kóstolástechnikai tréningjét, amely segítette a résztvevőket a borsor további tételeinek értékelésében. Tanulmányai és tapasztalata alapján egy bor értékelésénél 40%-os fontossággal bír az, hogy előző kóstolásaink tapasztalataira emlékezzünk és tudjuk az adott pillanatban kóstolt tételhez viszonyítani.

A Nagy Egyetemi Borteszten szereplő borok a Nemzeti Borkiválóság Program borkiválóságai, vagy kiválósággal rendelkező termelők borai. A Nyugat-magyarországi Egyetemi borsor: Gere Attila Pincészete Olaszrizling 2015. Bock Borászat Villányi Hárslevelű 2012. Frittmann Borászat Kékfrankos Rose 2015. Koch Borászat Hajós-Bajai Cabernet Sauvignon 2013.

A program február 24-én szerdán Pécsett, a Pécsi Tudományegyetemen folytatódik, majd májusig további magyarországi felsőoktatási intézmények vesznek részt az eseménysorozatban. A Nagy Egyetemi Borteszt szakmai partnerei: Borkollégium, Borászportál, Földművelésügyi Minisztérium ? Nemzeti Borkiválóság Program, Nemzeti Bor Maraton / Bormaraton Kft. További információk a Nagy Egyetemi Bortesztről és a Bortext mobilapplikációról idekattintva találhatók.

Szóljon hozzá!