ZETApress

hírportál

Horthy-kultusz az MTA Könyvtárában

Turbucz kultuszaAz MTA Könyvtár és Információs Központ és az MTA BTK Történettudományi Intézete ma délután mutatta be közös Agora-programjában Turbucz Dávid: A Horthy-kultusz 1919?1944 című könyvét Szikszai Edina moderálásával a belvárosi Arany János utcában.

Felszólalt Dr. Fodor Pál, az MTA BTK főigazgatója; Dr. Romsics Ignác, az EKF BTK egyetemi tanára, az MTA rendes tagja, a szerző témavezetője; Dr. Ablonczy Balázs, az ELTE BTK egyetemi docense, az MTA BTK TTI tudományos főmunkatársa; Turbucz Dávid szerző, az MTA BTK TTI tudományos főmunkatársa. A tanulmány fő részei: A kultusz megalapozása 1919?1920. A kultusz megteremtése 1920?1938. A kultusz megerősödése 1938?1944. A kultusz végnapjai 1944.

? Könyvem részletes, teljességre törekvő áttekintést kíván adni Horthy Miklós vezérkultuszáról. Reményeim szerint munkám hozzájárul a vezérkultuszok alaposabb megismeréséhez, illetve bővíti ismereteinket az úgynevezett Horthy-korszak politikai életével, politikai kultúrájával és szimbolikus politikájával, a média és a propaganda működésével kapcsolatban. Kutatásom során a politikai antropológia, a diszkurzív politikatudomány, a médiatörténet-írás és a történeti, politikai kultuszok kutatásának fokozatosan bővülő szakirodalmára és a történettudomány eddigi kutatási eredményeire támaszkodtam ? olvasható a 456 oldalas kötet Bevezetőjében.

A szerző 18 korabeli országos napilap évfolyamait vizsgálta át a kultuszépítés szempontjából, a kötetben mintegy hatvan oldalon át sorakoznak az ezzel kapcsolatos grafikonok, táblázatok. A vizsgálat kiterjedt a korabeli rádióadásokra és filmhíradókra is. Turbucz Dávid munkája a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének 2012-ben indult Magyar történeti emlékek című könyvsorozata 35. kiadványként jelent meg.

Szóljon hozzá!